Nvidia, ABD’nin bölgeye yönelik yapay zeka ihracat kısıtlamalarına rağmen, Ortadoğu’daki veri merkezlerinde yapay zeka teknolojilerini konuşlandırmak üzere Katarlı telekomünikasyon grubu Ooredoo ile anlaşma imzaladı. Ooredoo CEO’su, Reuters‘a verdiği demeçte, bu anlaşmanın Nvidia‘nın bölgedeki ilk büyük ölçekli lansmanını işaret ettiğini belirtti.
Anlaşma, Washington’un Çinli firmaların en yeni yapay zeka teknolojilerine Ortadoğu üzerinden erişmesini engellemek amacıyla ABD’nin ileri düzey çiplerin ihracatını kısıtlamasına rağmen gerçekleşti. Bu hamle, Ooredoo‘nun Katar, Cezayir, Tunus, Umman, Kuveyt ve Maldivler’deki veri merkezlerinde müşterilere Nvidia‘nın yapay zeka ve grafik işleme teknolojilerine doğrudan erişim sağlayan bölgedeki ilk şirket olmasını sağlayacak.
Nvidia‘nın telekomdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Ronnie Vasishta, sağlanacak teknolojinin Ooredoo müşterilerinin üretken yapay zeka uygulamalarını daha iyi hayata geçirmelerine olanak tanıyacağını ifade etti. Ooredoo CEO’su Aziz Aluthman Fakhroo, “B2B müşterilerimiz, bu anlaşma sayesinde rakiplerinin bir süre daha erişemeyeceği hizmetlere sahip olacaklar,” dedi.
Anlaşmanın mali detayları açıklanmazken, anlaşmanın 19 Haziran’da Kopenhag’daki TM Forum’un yan etkinliklerinde imzalandığı belirtildi. Ooredoo, hangi Nvidia teknolojilerinin veri merkezlerine kurulacağını kesin olarak açıklamaktan kaçınırken, bunun müsaitlik ve müşteri talebine bağlı olduğunu ifade etti.
Washington, Ortadoğu’ya bazı Nvidia teknolojilerinin ihracatına izin vermekle birlikte, şirketin en gelişmiş çiplerinin ihracatını sınırlamaya devam ediyor. Ooredoo, bölgesel veri merkezi kapasitesini mevcut 40 megavattan yüzde 20-25 daha fazla artırarak 1 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor ve bu kapasiteyi on yıl sonuna kadar neredeyse üç katına çıkarmayı hedefliyor.
Şirket ayrıca, geçen yıl Kuveyt’in Zain ve Dubai’nin TASC Towers Holding ile yapılan anlaşma sonrası, Ortadoğu’nun en büyük kule şirketini oluşturmak üzere veri merkezlerini ayrı bir şirket olarak organize etmişti. Fakhroo, deniz altı kabloları ve fiber ağını da ayrı bir entite olarak ayırmayı planladıklarını söyledi.