Netaş, 2024 yılının ilk çeyreğinde elde ettiği finansal sonuçları açıkladı. Netaş, 2024 yılının ilk çeyreğinde 1,7 milyar TL satış geliri elde etti ve bu gelir, bir önceki yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 59 oranında bir artış gösterdi. Şirket, aynı dönemde sipariş miktarını yüzde 34 artırarak 2 milyar TL’ye yükseltti. Brüt kar ise yüzde 80 büyüyerek 125 milyon TL seviyesine ulaştı.
Netaş CEO’su Sinan Dumlu, “Bölgemizde ve dünya genelinde yaşanan dalgalanmalara rağmen Netaş olarak 2024 yılı ilk çeyreğinde satış ve siparişlerimizde büyümeyi koruduk. Yeni nesil teknolojiler geliştirmenin yanı sıra ürettiğimiz uçtan uca çözümler ve proje teslim performansımız sayesinde satış gelirlerimizi geçen yılın aynı dönemine göre artırmayı başardık.” dedi. Ayrıca, ilk çeyrekte kayıtlı siparişlerin yaklaşık yüzde 49 artarak 4,4 milyar TL’ye çıktığını belirtti.
Segment Bazında Performans
2024 yılının ilk çeyreğinde Netaş’ın sistem entegrasyonu segmentine ait satış gelirleri yüzde 26 artışla 814 milyon TL’ye ulaştı. Bu segment, Netaş satışlarının en büyük kısmını oluşturdu. ZTE ürünleri ile alınan yeni projeler, telekom segmentinin hacmini büyütmeye devam etti. Telekom segmentinin satış gelirleri aynı dönemde geçen yıla kıyasla yüzde 119 oranında artarak 692 milyon TL’ye, alınan sipariş miktarı ise yüzde 83 oranında artarak 921 milyon TL ile son beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı.
BDH’ın satış gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 77 oranında artış göstererek 213 milyon TL olarak gerçekleşti.
Yeni Projeler ve Gelişmeler
Netaş, yılın ilk üç ayında mevcut müşterilerle devam eden projelerin yanı sıra yeni projeleri de hayata geçirdi. Microsoft lisans yenilemeleri, bulut ve hizmet anlaşması yenilemeleri, Netaş Bulut Sunucu çözümü ve her geçen gün sayısı artan ZTE’nin yerlileştirilen ileri teknoloji ürünleri bu büyümeye katkıda bulundu. İlk çeyreğin en önemli projelerinden biri, Hitachi ile birlikte yürütülen Türkiye’nin önde gelen bankalarından biri için gerçekleştirilen veri saklama ve depolama çözümü oldu. Savunma, kamu, raylı sistemler, finans, sigorta ve telekom dikeylerinde çeşitli projeler tamamlandı. Bu kapsamda Aselsan liderliğinde Netaş tarafından geliştirilen “Otomatik Tren Denetim Sistemi”nin kullanıldığı Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metrosu’nun Arnavutköy ve Taşoluk istasyonları açıldı.
Netaş’ın telekom segmentinde, Türk Telekom ile birlikte gerçekleştirilen Çorum RAN altyapı dönüşümü projesi, Türk Telekom Uç cihaz projesi ve telekom sektörüne yönelik ekipman, lisans, kurulum ve bakım hizmetleri yılın ilk çeyreğinde telekom segmentinin başarısında önemli rol oynadı.
Netaş’ın profesyonel bilişim destek hizmetleri şirketi BDH, portföy geliştirme çalışmaları sonucunda yeni projeler kazanmaya devam etti. Bu kapsamda 2024 yılının ilk çeyreğinde dünyanın önde gelen para sayma makinesi üreticisiyle gerçekleştirilen anlaşma kapsamında şirketin müşterilerine yerinde servis hizmeti verilmeye başlandı. Tineco, Ecovacs ve Yeedi olmak üzere üç elektrikli süpürge üreticisi ile onarım hizmeti anlaşması imzalandı. Türkiye’nin en büyük şehirlerinden birisinin toplu ulaşım faaliyetlerini yürüten kamu kuruluşuyla anlaşma imzaladı. Bu anlaşma kapsamında kuruluşun veri merkezi ve tüm uç noktalarına yönelik izleme ve destek hizmeti verilmeye başlandı. Diğer taraftan Bölgesel Donanım Destek Merkezi olma yolunda yapılan çalışmalar sonucunda desteklenen ürün sayısı artırıldı ve ZTE Bölgesel Donanım Destek Merkezi‘nde 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren yurt dışından gelen ürünlerin tamirine başlandı. Destek verilen ülkelere bu dönemde Belçika ve Uganda da eklendi.
ArGe Faaliyetleri ve Eğitimler
Netaş’ın ArGe birimi, 2023 yılında elde ettiği başarılı projeleri 2024 yılının ilk çeyreğine taşıdı. Netaş, ArGe bünyesinde yapay zeka dil modellerini daha etkili kullanmak ve bu modellerin potansiyelinden daha iyi faydalanabilmek için özel olarak tasarlanan “Prompt Engineering” eğitimlerini vermeye ve bu eğitimleri müşterilerine tanıtmaya devam etti.
Netaş, ArGe merkezinde geliştirilen yenilikçi ürünler ve çözümlerle Türkiye’de bilişim sektörünün önemli oyuncularından biri olmaya devam ediyor.