2023 yılında gösterdiği başarılı performans ile dikkatleri üzerine çeken Migros, 2024 yılına dair iddialı planlarını açıkladı. Yapılan resmi açıklamaya göre, şirket 2024 yılında 8,5 milyar TL değerinde yatırım yapmayı ve 10 bin yeni istihdam yaratmayı hedefliyor. FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) sektöründe pazar payını artırarak, müşteri sayısını artıran Migros, hem fiziki hem de online kanallardaki hizmetlerini genişletmeye devam edecek.
Migros müşteri sayısını artırmayı başardı
2023 yılında Migros, fiyat indirimleri, mevcut mağazaların performansı ve hizmet kanallarının genişlemesi sayesinde müşteri sayısını artırmayı başardı. Bu durum, şirketin satış cirosundaki artışın ana etkenlerinden biri oldu. Dünya gazetesinin haberine göre, online kanalların toplam satışlar içindeki payı %17,0‘ye ulaşırken, Nielsen verilerine göre Migros‘un modern FMCG pazarındaki pazar payı 120 baz puan artışla %16,2‘ye yükseldi.
Migros, 2024 yılı için büyük planlar yaparken, 250 yeni mağaza açmayı ve TMS 29 etkisi olmaksızın yaklaşık 8,5 milyar TL yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Ayrıca, 2024 yılında 10 bin kişilik yeni istihdam yaratmayı hedefliyor. TMS 29 enflasyon muhasebesi etkisi dikkate alınmadan, 2024 yılı için yıllık %70 mertebesinde büyüme; TMS 29 etkisi dahil edildiğinde ise yüksek tek haneli reel büyüme öngörülüyor. TMS 29 etkisi olmaksızın, 2024 yılı için konsolide FAVÖK marjının %7,5- 8,0 olması bekleniyor.
Migros, uzun vadeli büyümesini sürdürmek için perakendenin geleceğine yatırım yapıyor
Migros Grubu CEO’su Özgür Tort, şirketin büyüme dinamikleri hakkında, “Migros, uzun vadeli büyümesini sürdürmek için perakendenin geleceğine yatırım yapmaktadır. Migros’un hizmet yelpazesi süpermarketin çok ötesine ulaştı” ifadelerini kullandı. Müşterilerin değişen alışkanlıklarını ve yeni ihtiyaçlarını karşılayan geniş bir hizmet ağı oluşturulduğunu belirten Tort, şirketin yeni girişimlerinin ana iş kollarını destekleyeceğini ve uzun vadede paydaşlar için daha fazla değer yaratacağını vurguladı.
Migros, sürdürülebilirlik ve verimlilik hedefleri doğrultusunda, güneş enerjisi santralleri kurmaya başladı. Ayrıca, Migros’un iştirakleri ve alt markaları da büyümeye devam ediyor. Kişisel bakım mağazacılığı Mion, 22 şehirde 70 mağazada hizmet verirken, yeni yatırım Gurmepack ise online ve fiziki mağazalarındaki paketli hazır yemek satış kanallarının gelişimine katkı sağlayacak bir başka önemli adımı temsil ediyor. Fintek iştiraki Moneypay‘in e-cüzdan uygulaması ise 1,7 milyon kullanıcı tarafından indirilerek büyük bir başarıya imza attı. Migros‘un veri, iletişim kanalları ve reklam teknolojisini birleştiren perakende medya şirketi Mimeda, 2024 yılında da portföyüne yeni markalar eklemeye devam edecek. Paket Taxi, online operasyonların lojistik kabiliyetini desteklemek amacıyla mevcut araç filosunu elektrikli araçlarla genişletirken, Migen Enerji mağazaların bulunduğu tesislerde EV şarj hizmeti vererek büyümeye devam ediyor. Macrokiosk ise özellikle içecek, şarküteri ve atıştırmalık ürünler sunan özel formatıyla genişlemeye devam ediyor.
Teknolojiye yapılan dev yatırım
Migros‘un teknolojiye ve altyapı gelişimine olan yatırımı da göz kamaştırıcı. 2023 yılında mağaza portföyü, açılan 517 yeni mağaza ile 3.363‘e ulaşırken, Türkiye‘nin 81 ilindeki online hizmet ağı 1.093‘e yükseldi. Şirket, fiziki mağaza açılışları, online kanallar, lojistik, enerji projeleri ve teknolojik altyapıya 2023‘te 6,4 milyar TL yatırım yaptı. Migros ekosistemi, yeni iştirak ve girişimlerle büyümeye devam ederken, online yemek dağıtım platformu Migros Yemek, 81 ilde hizmet vermeye başladı. Özgün markalı yemek üretiminin gerçekleştirildiği bulut mutfak sayısı ise 41‘e ulaştı.