Eindhoven merkezli LUMO Labs, yeni yatırım fonu LUMO Rise Fund‘u 100 milyon Euro sermaye ile hayata geçirdi. Bu fon, Avrupa genelinde 30-35 adet etki odaklı startup’a yatırım yapmayı hedefliyor ve bu şirketlerin geliştirdiği yenilikçi dijital teknolojilerle daha yeşil ve güçlü bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
LUMO Rise Fund, LUMO Labs‘in yatırım stratejisini genişleterek fiziksel ve dijital gerçeklikleri toplumda daha fazla entegre etmeye odaklanıyor. Fon, bölgesel çeşitlendirme ve takip yatırımları için ek sermaye sağlayarak finansal, sosyal ve çevresel getirilere katkıda bulunmayı planlıyor.
Startup Seçim Kriterleri
LUMO Labs kurucu ortağı Andy Lürling, startup seçim kriterlerini şöyle açıklıyor: “Öncelikle, startup’ın teknoloji ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) odaklarımıza uyup uymadığını kontrol ediyoruz. Dijital teknolojileri kullanarak büyük bir sorunu ele alıp almadığını değerlendiriyoruz.” Ayrıca, ekip, teknoloji aşaması, potansiyel pazar ve iş modelinin pozitif etki ile uyumlu olup olmadığı gibi unsurlara da bakıldığını belirten Lürling, “Kurucuların koçluk programımıza uygunluğu da önemli; Avrupa’daki startup’lara yatırım yapıyoruz, bu yüzden merkezlerinin Avrupa’da olması gerekiyor,” diye ekliyor.
Yatırım Alanları ve Teknolojiler
LUMO Rise Fund, dijital çözümler geliştiren startup’lara sermaye sağlayarak Sağlık ve Kaliteli Yaşam (SDG 3), Kaliteli Eğitim (SDG 4), Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar (SDG 11), İklim Eylemi (SDG 13) ve Dijital Güvenlik gibi alanlarda etkili olmayı hedefliyor.
Fon, Nesnelerin İnterneti, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik, Blok Zinciri ve derin teknoloji yapay zeka gibi teknolojilere odaklanarak, bu teknolojilerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri‘ni gerçekleştirmede önemli rol oynayacağını savunuyor.
LUMO Labs kıdemli ortağı Dagmar van Ravenswaay Claasen, “Yatırımlarımız sadece finansal açıdan değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize de katkıda bulunmalıdır. İlk temastan itibaren etki önerisine büyük önem veriyoruz ve yatırımlarımızın etki odaklı olmasını sağlamak için sürekli destek sağlıyoruz,” diyor.
Ekonomik Değer Yaratma ve Etki Ölçümü
LUMO Labs‘ten yatırım alan startup kurucuları, ekonomik değer yaratımını maksimize etmek için üçüncü parti uzmanlar ve deneyimli girişimcilerle birlikte çalışacakları LUMO koçluk programına katılacaklar. Lürling, yatırımların sosyal ve çevresel etkilerini ölçme konusunda, “Yatırım öncesinde kuruculardan etki bildirimlerini paylaşmalarını istiyoruz. Bu bildirimlere dayanarak kurucularla birlikte ölçülebilir Anahtar Değer Göstergelerini (KVI) tanımlıyoruz. Bu göstergeleri zaman içinde izliyoruz,” diyor.

Bölgesel Çeşitlendirme ve Yerel Uzmanların Rolü
Yeni fonla birlikte, yatırım ekibi artık Hollanda, Belçika ve Almanya dışındaki ülkelerden, İskandinavya, Baltık Devletleri, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerden startup arayışında. Bölgesel çeşitlendirme konusundaki zorlukları ele alan Lürling, “Kültürel farklılıklar ve en iyi anlaşmalara erişim. Son 4 yıldır bu pazarları tarıyor, ağlar kuruyor ve içgörüler elde ediyoruz. Ayrıca, yerel temsilcilerimiz olacak. Eylül ayında bu yeni ekip üyelerini duyurmayı planlıyoruz,” diyor.
Lürling, yerel uzmanların bölgesel çeşitlendirme stratejisinde önemli rol oynadığını belirterek, “Yerel uzmanlar, ekosistem oyuncularına ulaşmamıza, etkinliklerde bulunmamıza ve en iyi anlaşma akışını sağlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca kültürü bilirler ve ‘kültürel çeviri’ açısından destek sağlayabilirler,” diyor.
Fon, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinden finansal kuruluşlar, aile ofisleri ve yüksek net değerli bireylerden, ayrıca Hollandalı bölgesel kalkınma ajanslarından sermaye sağlamış durumda. İlk fonunda LUMO Labs, Alphabeats, Aiosyn, Autoscriber, chunkx, Enliven, Healthpus.ai ve Hulo gibi 23 etki odaklı teknoloji ve dijital derin teknoloji startup’ına yatırım yaptı.
Dijital Teknolojilerin Gelecek Trendi
Lürling, yapay zekanın BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri‘ni başarmada sürdürülebilir çözümleri hızlandırabileceğini ve böylece olumlu bir toplumsal ve çevresel etkiye sahip olabileceğini belirtiyor. “Toplum olarak hangi teknolojilerin toplumsal ve çevresel sorunları çözmeye katkıda bulunabileceğini daha iyi araştırmalıyız ve en azından kamu fonlarımızı buna göre tahsis etmeliyiz,” diyor.
LUMO Labs, Andy Lürling ve Sven Bakkes tarafından kurulan ve etki odaklı yazılım ve akıllı donanım startup’larına odaklanan bir yatırım fonudur. Geçen Aralık ayında Dagmar van Ravenswaay Claasen ve Sabine Schoorl kıdemli ortak olarak duyurulmuş ve fonun portföyüne iklim eylemi, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar konularında uzmanlıklarını getirmişlerdir. Ayrıca, fonun etki ve DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) stratejilerinde de önemli rol oynayacaklardır. Thomas Hannes, halihazırda LUMO Labs‘de yatırım direktörü olarak görev yapmaktadır ve ortak olarak ekibe katılacaktır.