Kripto para piyasasında CoinMarketCap verilerine göre listelenen toplam kripto para birimi sayısı 11 milyona dayandı. Halihazırda 10.99 milyon farklı dijital varlık, yatırımcıların ve spekülatörlerin ilgisine sunulmuş durumda. Peki bu kadar fazla sayıda token ne anlama geliyor ve piyasada bu durum sürdürülebilir mi?
Piyasadaki coinlerin önemli bölümü memecoin
2024 ve 2025’in başında piyasaya sürülen yeni kripto varlıkların önemli bir kısmını Solana ağında geliştirilen memecoin’ler oluşturuyor. Bu varlıkların çoğu spekülatif nitelik taşırken, piyasanın daha teknik özelliklere sahip altcoin’ler için ayırdığı ilgi ve sermaye miktarının düştüğü ifade ediliyor. Bazı analistler, memecoin’lerin teknolojik altyapıya dayalı projelerin eski avantajlarını ortadan kaldırdığını ve “spekülatif prim” adı verilen değer artışlarını baltaladığını dile getiriyor.
Piyasada yatırımcı bile sınırlıyken rekabet zorlaştı
Piyasada milyonlarca farklı kripto paranın bulunması, bazı yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri tarafından endişeyle karşılanıyor. Ali Martinez isimli piyasa analisti, bu yoğun token sayısının piyasada altcoin sezonunun başlamasını engelleyebileceğini belirtti. Martinez, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Piyasada sınırlı sermaye ve yatırımcı ilgisi varken milyonlarca token’ın rekabet etmesi altcoin sezonunun önüne geçecek” ifadelerine yer verdi. Martinez’in tahminine göre piyasada şu anda 36 milyon altcoin bulunuyor ve bu sayı 2018 döngüsündeki 3.000 altcoin’in katbekat üzerinde.
Coinbase CEO’su Brian Armstrong: Artık haftada 1 milyon yeni token yaratılıyor
Bu yoğun arzın sonuçlarından biri de büyük borsaların yeni kripto varlıkları listeleme sürecine yönelik tartışmalar oldu. Coinbase CEO’su Brian Armstrong, Ocak ayında yaptığı bir açıklamada, “Artık haftada 1 milyon yeni token yaratılıyor ve bu sayı hızla artıyor. Her birini tek tek değerlendirmek mümkün değil,” diyerek borsaların listeleme sürecini gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. Armstrong, finansal düzenleyicilerin bu konuda daha hızlı hareket etmelerine izin verecek düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu savundu.

Kripto sektörü içindeki önemli isimlerden biri olan Dan Novaes, 2025’in sektörde birleşmelerin yılı olacağını öngörüyor. Novaes, mevcut durumda sektörde fazla sayıda token bulunduğunu, bu durumun gelişim ekiplerinin kaynaklarını verimli kullanamamasına neden olduğunu belirtti. EARN’M platformunun kurucu ortağı olan Novaes, kripto dünyasında tıpkı mobil uygulamalarda 2008-2010 döneminde yaşanan yoğunlaşma gibi bir konsolidasyonun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ona göre projelerin birleşmesi, sektörün olgunlaşma sürecine girdiğini gösteriyor ve bu durum, piyasanın daha sağlam bir yapıya kavuşması açısından olumlu bir işaret olarak görülmeli.
Tüm bu gelişmeler ışığında, piyasa uzmanlarının kafasında birçok soru var: Kripto para piyasasında bu kadar fazla token varken sürdürülebilir bir denge sağlanabilir mi? Yatırımcılar milyonlarca seçeneğin arasında nasıl karar verecek? Yoksa kripto paraların devasa arzı, bu piyasanın kendi kendini baltalamasına mı yol açacak?