2023 yılında Türkiye’de konkordato başvurularında dikkat çekici bir artış yaşandı. Nasıl Bir Ekonomi (NBE) Ekonomim.com gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz yıl boyunca konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 519 adede ulaşarak, 2018 ve 2019 yıllarındaki konkordato dalgasından sonraki en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısında ise yüzde 7,2’lik bir artış gözlendi ve 19 bin 931 şirket kapandı. Tasfiye başvurusunda bulunan şirket sayısı ise 24 bini geçti.
Konkordato başvurularındaki bu artış, ekonomik zorlukların şirketleri etkilemeye devam ettiğini gösteriyor. Konkordato süreci, şirketlere geçici bir mühlet sağlayarak borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sunuyor. Ancak bu durum, iflasın önlenmesi anlamına gelmiyor, sadece bir süreliğine ertelenmesine olanak tanıyor.
Konkordatotakip.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılında konkordato başvurusu yapan 519 şirketten 352’si için kesin mühlet kararı verildi. Ayrıca, geçici mühlet kararı alınan 519 dosyanın yanı sıra, 408 firma için konkordato reddi ve 65 firma için iflas kararı verildi.
Geçen yılın ocak-kasım döneminde kapanan şirket sayısındaki artış, ekonomik belirsizliklerin ve zorlukların iş dünyasındaki etkilerini yansıtıyor. Konkordato geçici mühlet kararı sayısının, 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan yüksek seviyelerin ardından 2023 yılında tekrar yükselmesi, şirketlerin mali zorluklarla başa çıkmak adına bu yönteme başvurduğunu gösteriyor.