Türkiye’nin yeşil enerji alanındaki iddiasını güçlendirmek ve ülkenin 2053 net sıfır karbon hedeflerine önemli katkı sağlamak amacıyla bir adım atıldı. Koç Üniversitesi‘nin bünyesinde faaliyet gösterecek olan Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi (KUHyTech), Koç Topluluğu şirketlerinin katılımı ve desteğiyle kuruldu. Aygaz, Ford Otosan, Opet, Otokar ve Tüpraş gibi önde gelen şirketlerin katkılarıyla hayata geçirilen merkez, yeşil hidrojenin üretimi, depolanması, taşınması ve kullanılması gibi ticarileşme süreçlerine destek sağlamayı hedefliyor.
Yeşil enerji alanında önemli bir mükemmeliyet merkezi olmayı amaçlayan KUHyTech, ulusal ve uluslararası düzeyde yenilikçi teknolojilere ev sahipliği yapacak. Açılış etkinliğinde konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, merkezin Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin paydaşlığında üniversite ve sanayi ortaklığını en üst seviyeye çıkaracağını vurguladı. Prof. Dr. Metin Sitti, “Küresel ısınma insanlığın önünde bir tehdit. Dünyanın gidişatını zorlayacak bir döneme giriyoruz. Ülkeler, karbondioksit emisyonlarını ve emisyonlardan dolayı oluşan ısınmayı azaltmak için birçok çalışma yürütüyor. Sürdürülebilir teknolojiler dediğimiz alanlarda hidrojen teknolojisi önemli bir alternatif olarak sahneye çıkıyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkezimizin çalışmaları bu anlamda çok değerli ve gurur verici.” şeklinde konuştu.
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da konuşmasında iklim krizi ve enerjiyle ilgili çözümlere vurgu yaparak, Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi’nin bu alandaki liderlik potansiyeline inandığını belirtti. Çakıroğlu, “İklim değişikliği, barındırdığı risklerin yanı sıra düşük karbon ekonomisine geçişten kaynaklanan iş fırsatlarını yakalama ve rekabet gücü elde etme potansiyeli de sunuyor. Bu anlayıştan hareketle iklim krizi ve enerjiyle ilgili çözümler başta olmak üzere üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayretindeyiz.” dedi.
Merkezin Direktörü olan Doç. Dr. Sarp Kaya, merkezin hedefleri ve yapısı hakkında bilgi verirken, “Merkezimizin logosu değişimi ve dönüşümü işaret ediyor. Vizyonumuz temel araştırmalarda öncü rol üstlenmek. Disiplinlerarası bir çalışma yöntemi en önemli noktamız. Hidrojen teknolojileri yeni bir alan – hem endüstrinin hem akademinin yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var. Bu merkez kapsamında kalifiye insan gücünün de yetiştirilmesi ve cihaz seviyesinde ürünler ortaya çıkarmak için prototip yapılması hedefleniyor.” şeklinde konuştu.
Karbon salımını azaltmak ve net-sıfır düzeyine ulaşmak, dünya genelinde birçok ülkenin 2050 hedefleri arasında yer alıyor. AB Komisyonu, fosil yakıtlar kullanılarak üretilen yakıt sistemlerinin yerini yeşil hidrojenin alması için çeşitli hedefler belirledi. Bu doğrultuda, Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi, yeşil hidrojenin üretimi ve kullanımı alanlarında önemli bir rol üstlenmeyi hedefliyor.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin yeşil enerji teknolojileri konusundaki atılımlarını destekleyerek, uluslararası alanda rekabet gücünü artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi, ülkemizin sürdürülebilir geleceği için önemli bir kilometre taşı olma yolunda ilerliyor.