Güney Kore merkezli otomobil üreticisi KG Mobility, adını kullanma hakkı konusunda Türkiye’de devam eden uzun süredir çözülemeyen marka anlaşmazlığını mahkemeye taşıdı. The Korea Times’ın Haberine göre KG Mobility, daha önce sorunun dostane bir çözümle halledileceğine dair iyimser olmasına rağmen, Türk marka yatırımcısı olarak nitelendirilen Cihan Turan ile yaşadığı hukuki mücadelede yeni bir aşamaya geçti.
Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na göre, geçen ay mahkeme, Turan’ın “KG Mobility” markasının mülkiyet haklarını geçici olarak kısıtlayan bir talebi kabul etti. Bu karar doğrultusunda, Turan’ın marka haklarını üçüncü taraflara devretmesi yasaklandı. Ancak bu karara itiraz etme hakkı hâlâ bulunuyor.
Konuya dair bilgi veren bir kaynak, “Bir marka hükümsüzlük davasının sonuçlanması iki ila dört yıl sürebilir ve bu süreç ciddi masraf ve zaman kaybına neden olabilir.” dedi. Kaynak ayrıca, “Davacı tarafın KG Mobility olduğunu söylemek yanlış olmaz.” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki firma sözcüsü ise pazar günü itibarıyla bu davadan haberdar olmadığını belirtti. “Bu konuyu önümüzdeki hafta hukuk departmanımıza soracağım.” açıklamasını yaptı.
2023 yılında Cihan Turan, “KG Mobility” markasını hem Türkiye hem de Avrupa Birliği’nde tescil ettirdi. Bu tesciller, şirketin resmi başvurularından önce yapıldığı için Koreli üretici, marka adını kullanma konusunda büyük zorluklarla karşılaşıyor. SsangYong Motor adını 2023’te KG Mobility olarak değiştiren şirket, bu değişimi, 2022’de yaşanan mali kriz sonrasında KG Group tarafından satın alınmasının ardından gerçekleştirmişti.
Kore’deki Kore Fikri Mülkiyet Ofisi (KIPO), Paris Sözleşmesi çerçevesinde Turan’ın başvurularına öncelik tanıdığı için Koreli şirket, kendi ülkesinde bile adını kullanmakta güçlük çekiyor. Avrupa’da ise Turan ile müzakereler devam ediyor. Şirket, yılın başında AB Fikri Mülkiyet Ofisi’nden müzakere için ek iki aylık süre talep etmişti.
Kaynaklardan alınan bilgiye göre, “Kore, Avrupa ve Türkiye’nin KG Mobility için önemli pazarlar olduğu düşünüldüğünde, bu davanın çözülmemiş olması ve yıllarca sürebilecek bir hukuki süreçle karşı karşıya kalınması ciddi olumsuz etkilere yol açabilir.” değerlendirmesi yapıldı.
Davanın başlangıcında Turan, şirketten yüksek miktarda telif ücreti talep etti. Şirket, Kasım 2023’te “KGM” kısaltmasını tam ad yerine alternatif olarak kullanmayı kararlaştırdı. Ancak bu kısaltma da Türkiye’de kullanılamadı, çünkü “KGM” adı, Türkiye Karayolları Genel Müdürlüğü (Karayolları Genel Müdürlüğü) tarafından zaten kullanılmaktaydı.
Öte yandan, Kore’de KG Mobility, “KGM” markasını kazanmayı başardı. KIPO, bu kısaltmanın başka markalarla benzerlik taşımadığına hükmetmişti.