Kanada, yeni kritik teknolojiler ve küresel ekonomilerin büyük harcamaları ışığında yoğun rekabetle karşı karşıya kalan yarı iletken endüstrisini desteklemek için 120 milyon dolar yatırım yapıyor. Bu yatırım, Kanada‘nın Stratejik İnovasyon Fonu aracılığıyla Sanayi Kanada tarafından gerçekleştirilecek ve Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne tarafından Montreal‘de duyuruldu. Bu yatırım, çip işletmelerini desteklemek ve öğrencileri eğitmek amacıyla beş yıllık bir program olan FABrIC (Fabrication of Integrated Components for the Internet’s Edge)‘i destekleyecek.
Kanada‘nın çip değer zincirini büyütme stratejisinin en yeni unsuru olan bu yatırım, yapay zeka, temiz teknoloji ve elektrikli araçlar gibi gelişmelerin ileri düzey çiplere olan ihtiyacı artırdığı bir dönemde geliyor. Ayrıca, dünya lideri çip üreticisi Tayvan‘ı içeren artan jeopolitik gerilimler de bu yatırımın önemini vurguluyor.
Bu arada, girişimin arkasındaki Kanadalı kar amacı gütmeyen kuruluş olan CMC Microsystems, ABD’de genişleyerek özel şirketlere hizmet satmayı planlıyor ve gelecekte hükümet fonları kesilirse Kanada‘da da kar amaçlı bir modele geçmeyi düşünüyor. CMC, 1984 yılında kuruldu ve Kanadalı yarı iletken endüstrisine pahalı araçlar ve üretim işlemleri sağlayarak yardımcı oluyor. Bu kuruluş, ayrıca mühendislik uzmanlığı ve beceri eğitimi de sunuyor.
Yarı iletkenler, LED ampullerden ve blenderlara, elektrikli araçlardan ve roketlere kadar neredeyse her elektronik cihazda hayati öneme sahip olan mikroçiplerde elektrik akışını kontrol eden fiziksel bileşenlerdir.
Ottawa‘dan gelen 120 milyon dolarlık yatırımın 63 milyon doları, CMC ile çalışan Kanadalı şirketler için üçüncü bir tarafın yöneteceği komite tarafından tahsis edilecek sübvansiyonlara ayrılacak; 37 milyon dolar, Kanada‘nın mevcut üretim tesislerinde yeni “fab” süreçlerini geliştirmek için harcanacak; ve 20 milyon dolar ise üniversiteler için araçlar ve eğitimlere yönlendirilecek.
CMC‘nin başkanı ve CEO’su Gordon Harling, FABrIC girişimini ilk olarak 2021 yılında önerdi. ABD, 2022’de CHIPS Yasası‘nı tanıttı ve 53 milyar dolarlık fonunun çoğunu çip üretim tesisleri inşa etmek için harcarken, FABrIC yatırımlarını fotonik, kuantum teknolojileri ve mikro-elektromekanik sistemler (MEMS) gibi uzmanlık alanlarında yetenekler geliştirmeye odaklayacak.
Harling, “Uzun ömürlü, yüksek büyüme ve çok benzersiz alanlar seçtik. Bu alanlarda küresel olarak hakim olabiliriz.” dedi. Bu finansman, CMC‘nin şirket sübvansiyonlarını artırmak için eyaletlerden 40 milyon dolar toplaması koşuluyla sağlanacak. Harling, Ontario, Quebec, Alberta, British Columbia ve Nova Scotia ile destek almak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
CMC, ayrıca 16 diğer ülkede faaliyet gösteriyor ve kısa süre önce hizmetlerini ABD’de de sunmaya başladı. ABD’li şirketler, Kanadalı şirketlerin beş ila on katı daha fazla ödeme yapıyor çünkü CMC‘nin burada sunduğu hizmetler hükümet tarafından sübvanse ediliyor. Harling, Amerikan girişimlerinden ve Purdue Üniversitesi liderliğindeki bir projeyle yüzlerce araştırma grubunu destekleme potansiyelinden dikkat çekici bir ilgi gördüğünü belirtti.
CMC CEO’su Gordon Harling, “Büyük para” olasılığına rağmen, CMC‘nin hükümet sübvansiyonu devam ettiği sürece Kanada‘da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet göstermeye devam edeceğini söyledi. Ancak, bu destek sona ererse, kuruluşun kendisini desteklemek için kar amaçlı bir modeli düşünmesi gerekecek. Harling, Kanada‘daki tüm hükümet fonlarının, yalnızca yerli girişimlere harcanmasını sağlamak amacıyla CMC‘nin uluslararası işlerinden ayrı olarak takip edildiğini belirtti.
Ranovus gibi ileri düzey silikon çipler üreten Kanadalı şirketler de CMC tarafından erken aşamalarında desteklenmiştir. Şirketin CEO’su Hamid Arabzadeh, kar amacı gütmeyen kuruluşu Kanada‘nın çip ekosisteminin “tutkalı” olarak nitelendirdi ve fonun çalışanları eğitmeye yardımcı olacağını, bu durumun da ilerleyen aşamalardaki çip şirketlerine fayda sağlayacağını söyledi.