İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 40 yıllığına işletilmek üzere Koç Holding bünyesindeki Tek-Art ortaklığına geçti. Özelleştirme süreci kapsamında yapılan ihalenin ardından 504 milyon dolar bedelle imzalar bugün resmen atıldı. İmzalanan sözleşmeyle birlikte, yat limanının genişletilmesi ve yat kapasitesinin artırılması planlanıyor.
2011 yılından bu yana özelleştirme kapsamına alınmaya çalışılan limanın, daha önce çeşitli ihale süreçlerinden geçerek kamuoyunda tartışmalara yol açtığı biliniyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından son olarak 16 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen ihale ile süreç yeniden başladı. İlk ihalede 505 milyon dolar teklif veren şirket, anlaşmayı sonuçlandıramayarak ihaleden çekildi. Bunun üzerine 504 milyon dolarlık ikinci en yüksek teklifi veren Koç Holding’e bağlı Tek-Art, imza sürecine davet edildi.
Koç Holding’in işlettiği liman genişletilecek
Kalamış Yat Limanı, 1998’den bu yana Koç Holding tarafından işletiliyordu ve yeni anlaşmayla bu işletme hakkı 40 yıl daha devam edecek. Ancak bu defa limanın kapasitesi artırılarak toplam alanı 242 bin metrekareden 437 bin metrekareye çıkarılacak. Bu genişlemenin önemli bir kısmı deniz üzerine yapılacak olup, yeni turistik tesisler, oteller ve ticari yapılar inşa edilecek. Özellikle otopark ve tesisler dahil olmak üzere 30 bin metrekareyi aşan yeni bir yapılaşma planlanıyor.
Genişletme projesi, Kadıköylüler ve çevreciler tarafından eleştirilirken, bölgedeki sahil şeridinin kamusal erişimden uzaklaştırılacağı endişesi gündemde. Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, sürecin kamu yararına uygun olmadığını belirterek özelleştirmenin iptali için hukuki yollara başvurdu. Davada, liman alanının doğal sit ve arkeolojik sit statüsünde olduğu hatırlatıldı. Özellikle ÇED raporu alınmadan yapılan imar değişikliklerinin kıyı ekosistemini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
Koç Holding’le uzun soluklu bir süreç
Fenerbahçe-Kalamış Limanı’nın özelleştirilmesi, 14 yılı aşkın süredir farklı girişimlerle gündemde. İlk olarak 2014 yılında yapılan ihale sürecinde Koç Holding 664 milyon dolar teklif vermişti. Ancak bu süreçte Kadıköylülerin tepkisi nedeniyle plan askıya alındı. 2017 yılında yeniden gündeme getirilen projede ise dava süreçleri ve plan değişiklikleri nedeniyle ihaleler ertelenmişti. 2021 yılında başlayan ihale sürecinde de sonuçlanan teklif, daha sonra iptal edilerek bugünkü noktaya gelindi.
İmzaların atıldığı törene ÖİB, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve ilgili şirket yetkilileri katıldı. Kamuoyunda tartışmalar devam ederken, yeni imar düzenlemelerinin hem çevre hem de bölgedeki sosyal yaşam üzerindeki etkisi merakla bekleniyor.
Kadıköylüler, “Kıyılar ne bir kişinin ne de bir topluluğun olmamalıdır, kamunun olmalıdır” diyerek özelleştirme sürecine karşı mücadelesini sürdürüyor.