ABD Başkanı Joe Biden, Çin‘de üretilen elektrikli araçlara yönelik yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Bu karar, ABD üreticilerini ucuz ithalatlara karşı korumak amacıyla alınan bir dizi önlemin parçası olarak geldi. Beyaz Saray‘dan yapılan açıklamaya göre, Çin mallarına yönelik daha sıkı kısıtlamalar, 18 milyar dolar değerindeki malları kapsayacak şekilde uygulanacak.
Kaynaklara göre, bu hamle dört yıllık bir incelemenin ardından geldi ve ABD pazarının ucuz sübvanse Çin mallarıyla dolmasını önleyerek Amerikan yeşil teknoloji sektörünün büyümesini boğma tehdidine karşı alınan önleyici bir tedbir olarak değerlendiriliyor. Önlemler arasında, elektrikli araçlar için gümrük vergisinin yüzde 25’ten yüzde 100’e çıkarılması, lityum bataryalar için yüzde 7.5’ten yüzde 25’e, kritik mineraller için sıfırdan yüzde 25’e, güneş panelleri için yüzde 25’ten yüzde 50’ye ve yarı iletkenler için yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltilmesi yer alıyor.
Çelik, alüminyum ve kişisel koruyucu ekipmanlar gibi ürünlerdeki mevcut tarifeler, sıfırdan yüzde 7.5 arasında değişirken, bu oranlar yüzde 25’e çıkarılacak.
Karşılık olarak, Çin‘in devlet destekli medya kuruluşlarından biri olan bir haber kaynağı, ABD‘nin “adil ticareti ve çevre korumayı baltaladığını” iddia eden bir editoryal yayınladı. Editoryalde, “İronik bir şekilde, ABD açık ekonomi ve serbest ticaretten bahseden bir ülke ancak eylemleri sözlerinin aksini gösteriyor. Ayrıca Çin‘den kopmak ve Çin‘in gelişimini engellemek istemediğini söz veriyor, ancak uygulamaları başka bir hikaye anlatıyor,” denildi.
Joe Biden‘ın bu tarifeleri, Çin‘in elektrikli araç sektöründeki kapasite fazlalığına orantılı bir tepki olarak değerlendirilirken, Çin yılda 30 milyon elektrikli araç üretiyor ancak bunların sadece 22-23 milyonunu iç piyasada satabiliyor.
Biden‘ın elektrikli araç tarifeleri, önceki başkan Donald Trump döneminde uygulanan tarifeler nedeniyle büyük ölçüde sembolik bir anlam taşıyor. Ancak, lobi grupları, Pekin‘in iç ekonomideki zayıflığı telafi etmek için ihracata yönelmesi durumunda, ABD pazarına Çin arabalarının girmesinin, Amerikan otomobil üreticileri için “neslinin tükenmesi anlamına gelebileceği” uyarısında bulunuyor.
Görevde olduğu süre boyunca Biden, yüksek teknoloji sektörlerinde ve 2024 seçimlerinin muhtemelen belirleneceği eyaletlerde ABD sanayisini desteklemek için bir dizi önlem duyurdu. Enflasyon Azaltma Yasası ve Çipler Yasası gibi önlemler bu stratejinin bir parçası.
Joe Biden, Çin ile mücadelede daha hedefli ve daha az riskli bir yaklaşım sunduğuna inanıyor ve bu planının rakibi olan Trump‘ın tehdidine karşı daha etkili olduğunu düşünüyor.
Yeni tarifelerin uygulanmasına 90 gün kala, bu süre Çin‘in misilleme yapma ihtimaline dair işaretler açısından yakından izlenecek. Beyaz Saray kaynakları, amacın ticaret gerilimlerini tırmandırmak değil, yatırım eksikliği yaşanan ABD ekonomisinin bölümlerine yardımcı olmak olduğunu belirtti.