Türkiye’nin önemli sektörlerinde biri olan konveyör ve otomasyon sistemleri, taşıma bantları ve taşıyıcı sistemler üzerine faaliyet gösteren Meysan Konveyör Bant Kurucusu Muhammet Çavdar N24’e önemli açıklamalarda bulundu.
Sayın Muhammet Çavdar bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Sinop’ta doğdum. İlkokulu Sinop’ta bitirdim. Daha sonra 1994 yılında İstanbul’a geldim. Tekrar okula devam etmek nasip olmadı. Askere gidene kadar farklı işlerde çalıştım. Askerden gelince konveyör bant sektöründe bir işe başladım. 2008 senesinde çalıştığım yere ortak oldum 2014 senesinde ortak olduğum firmayı komple alarak Meysan Konveyör Bant olarak kurdum.
Mesleğinize ilginiz ilk ne zaman başladı? Çocukluk bağlantısı nedir? Bu süreçte aileniz destek oldu mu?
Mesleğime ilgim şöyle ki; hep ticaret yapmak istiyordum. Askerden geldiğimde de konveyör bant sektörüne başladım. Buradaki özverili çalışmam sonrası ustam, patronum beni sevdiler ve bana güvendiler. Patronuma ticaret yapmak kendi işletmemi kurmak istediğimi söyledim. O da bana ortaklık teklif etti. Ben de teklifini memnuniyetle kabul ettim. Sonrasında kendisi emekli oldu. Kendinden sonra bu meslekte devam edecek kimse de yoktu. Bu yüzden emekli olurken firmanın tamamını bana devretti. 2014 yılında sektöre bu şekilde girmiş oldum.
Başarıya nasıl ulaştınız?
Başarıya ulaştım mı yoksa ulaşmadım mı tam net değil aslında. Daha yolun başında olduğumu düşünüyorum. Ticarette başarılı olmak adına benim düşüncem; çalışmak, çalışmak ama çalışırken dürüst kalabilmek.
Kimleri örnek aldınız?
Beni bu sektöre kazandıran ve sektörde kalmamı sağlayan ustamı örnek aldım. Onun izinden gitmeye çalıştım hala da bir şekilde devam etmeye çalışıyorum.
Sektörünün avantajları ve dezavantajlarını sayabilir misin?
Bulunduğumuz sektörün avantajları; geniş bir kitleye hitap etmesi. Her sektörde bant ve kayış sistemleri kullanılıyor. Dezavantajları ise sektörümüz çok geniş olduğu için ürün çeşidi de çok fazla. Bu sebepten dolayı her üründen her zaman elinde bulunmalı. Ham madde bulmakta zorlandığımız zamanlar çok oluyor maalesef. Bu da müşteri ihtiyaçlarının zamanında karşılanmasını zorlaştırabiliyor.
Size destek olan kişiler oldu mu? Adlarını anmadan geçemeyeceğiniz kişileri sayar mısınız?
Öncelikle ustam adını veremiyorum rızası olmadan haliyle. İkinci olarak da kardeşlerim bu süreçte çok destek oldular bana. Onlara şükranlarımı sunuyorum buradan.
Geleceğe yönelik ne gibi düşünceleriniz ya da projeleriniz var?
Geleceğe yönelik bitmeyecek kadar çok projelerimiz var. Önceliğimiz işimizi geliştirmek makina parkurunu arttırmak daha daha iyi kalitelere ulaşmak ve sektörün en büyük firmalarından biri haline gelmek.
Türkiye’deki genç girişimcilere neler tavsiye edersiniz?
Türkiye’deki girişimci gençlere tavsiyem; sevdikleri işi yapmaları yönünde olur. Sevdiğiniz işi yaparsanız zorlandığınızda iş sizi bıktırmaz. İşlerinizi halledip devam edebilirsiniz. Ama sevmediğiniz bir işi yapıyorsanız, işlerin zora girdiği dönemlerde sektörden ayrılmak isteyebilirsiniz. Bu düşünce bir kere aklınıza girerse, sektörde kalıcı olmanız çok zor hale gelir. Devamlı olarak farklı alanlara geçme olasılığı, motivasyonunuzu düşürür.
Sizin sektörünüzde alanında kendini geliştirmek isteye kişilere ne tür önerilerde bulunursunuz?
Tavsiyem öncelikle kaliteli iş yapmaları ve hep güler yüzlü olmalarının yanında iletişime açık olmaları ve sorunları çözmeye odaklı olmaları şeklinde olur. İş dünyasında bir sorunu çözmeyip atladığınızda bu sorun diğer işlerinizi de olumsuz etkiliyor. Bu yüzden işbirliği yapılan kişi ya da firmalarla iletişimin sıcak ve kurallara dayalı olmasına dikkat etmek gerekir.