Intel, yeni Lunar Lake çipini ve Copilot+ AI PC özelliklerini resmi olarak tanıttı. Bu yeni nesil çipler, yapay zeka performansında önemli bir sıçrama yaparak 48 TOPS (tera işlem/saniye) kapasitesi sunuyor. Özellikle güncellenmiş bir sinir işleme birimi (NPU) sayesinde bu performans artışı sağlanıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Intel‘in önceki nesil Meteor Lake çipleri sadece 10 TOPS NPU’ya sahipti, AMD ise yeni Ryzen AI 300 çiplerinde 50 TOPS NPU sunuyor. Yapay zeka rekabeti kızışmış durumda.
Intel, yapay zeka PC alanında yeniden atağa kalkmak zorunda kalacak. AMD‘nin Ryzen AI 300 çipleri Temmuz ayında piyasaya sürülüyor ve Qualcomm‘un Snapdragon X Elite ve X Plus çipleri de aynı dönemde piyasaya çıkacak. Lunar Lake sistemlerinin bu sonbahar ne zaman piyasaya sürüleceği henüz net değil. Ancak Intel sadıkları için Lunar Lake büyük bir yükseltme gibi görünüyor. Yeni çipler ayrıca 80 yüzde daha hızlı oyun performansı sunan yeni bir Xe2 GPU ve ek olarak 67 TOPS performans sağlayan bir yapay zeka hızlandırıcısı ile geliyor. (AMD‘nin yeni Radeon grafikleri ile nasıl kıyaslanacağı henüz belli değil.)
Şaşırtıcı bir şekilde, Lunar Lake çipleri Apple Silicon gibi yerleşik bellek ile geliyor. Bu çipler 16GB veya 32GB RAM ile sunulacak ve tıpkı Apple‘da olduğu gibi, daha sonra ek bellek eklemek mümkün olmayacak. Intel, bellekleri işlemci çekirdeklerine daha yakın bir şekilde entegre ederek gecikmeyi azaltmış ve sistem güç kullanımını yüzde 40 oranında düşürmüş. Daha fazla RAM’e ihtiyacınız varsa, Intel‘in bir sonraki çip ailesi olan Arrow Lake‘i beklemeniz gerekecek.
Ek olarak, Lunar Lake, yenilenmiş performans ve verimlilik çekirdeklerine (P-çekirdekler ve E-çekirdekler) sahip sekiz çekirdek sunacak. Intel, çipin arka plan görevlerini verimli bir şekilde yönetmek için “gelişmiş düşük güç adası” içerdiğini belirtiyor. Bu ve diğer optimizasyonlar sayesinde, şirket, pil ömrünün Meteor Lake‘e göre yüzde 60 daha iyi olduğunu iddia ediyor.
Açıkça görülüyor ki, hem Intel hem de AMD, Qualcomm‘un Copilot+ donanımlarıyla rekabet edebilmek için ne gerekiyorsa yapacak. Bu mobil çipler doğası gereği daha güç verimli — Copilot+ Surface cihazlarında 20 saatten fazla pil ömrü sundukları bildiriliyor (henüz test edilmedi).
Bağlantı açısından, Lunar Lake beklenen güncel standartları sunacak: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, PCIe Gen5 ve Thunderbolt 4. (Bu yıl içinde Thunderbolt 5 standardını başlatmayı planladığı halde Intel‘in neden henüz Thunderbolt 5‘e geçmediği ilginç bir soru.)
Lunar Lake‘in piyasaya çıkışına daha zaman olduğundan, Intel spesifik çip modelleri veya daha derin teknik özellikler hakkında daha fazla bilgi paylaşmadı. Ancak, şirketin Computex öncesinde bir medya brifinginde yayınladığı kıyaslamalara göre, Lunar Lake, Meteor Lake‘e kıyasla Stable Diffusion çalıştırırken önemli ölçüde daha hızlı olacak. 20 iterasyonu 5.8 saniyede tamamlarken, Meteor Lake aynı işlemi 20.9 saniyede tamamlıyor. Daha fazla güç çekse de, artan hız bu durumu telafi edecek gibi görünüyor.
Intel’in bu hamlesi, yapay zeka destekli bilgisayarlar konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Rekabetin yoğun olduğu bu alanda, Lunar Lake çiplerinin sunacağı yenilikler büyük bir ilgi uyandırmış durumda.