Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan yeni bir analize göre, yapay zeka (YZ), tüm işlerin neredeyse %40’ını etkileme potansiyeline sahip. Ancak, IMF Başkanı Kristalina Georgieva’ya göre, “Çoğu senaryoda, Yapay Zeka genel eşitsizliği muhtemelen kötüleştirecek.”
Yapay zeka (YZ) yükselişi, dünya genelinde iş dünyasını ve siyasi liderleri tedirgin ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), yaptığı son analizle, YZ’nin iş dünyasını nasıl etkileyeceğine dair çarpıcı bir tablo sunuyor.
IMF’nin yönetim direktörü Kristalina Georgieva, “Birçok senaryoda, YZ’nin genel eşitsizliği muhtemelen kötüleştireceğini” belirtiyor. Bu uyarı, politika yapıcıları Yapay Zeka’nın sosyal gerilimleri daha da artırmaması için “endişe verici eğilim”i ele almaya çağırıyor.
IMF’nin analizine göre, gelişmiş ekonomilerdeki işlerin neredeyse %60’ını etkileyecek olan YZ, bu durumun yarısında işçilere üretkenliklerini artırma avantajı sunacak. Ancak diğer yarısında YZ, insanlar tarafından yürütülen önemli görevleri yerine getirme yeteneğine sahip olacak, bu da iş talebini azaltabilir ve ücretleri hatta işleri ortadan kaldırabilir.
IMF, teknolojinin düşük gelirli ülkelerde işlerin sadece %26’sını etkileyeceğini tahmin ediyor. Georgieva, “Birçok bu ülke, YZ’nin faydalarını elde etmek için altyapı veya yetenekli iş gücüne sahip değil, bu da zaman içinde teknolojinin uluslararası düzeyde eşitsizliği kötüleştirme riskini beraberinde getiriyor” diyor.
Genel olarak, yüksek gelirli ve genç çalışanların Yapay Zeka’yı benimsemelerinin ardından ücretlerinde orantısız bir artış görmesi muhtemel. IMF, düşük gelirli ve yaşlı çalışanların ise geride kalabileceğine inanıyor.
Kristalina Georgieva, “Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması ve savunmasız çalışanlar için eğitim programları sunması hayati önem taşıyor” dedi. “Bunu yaparak, YZ geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği sınırlayabiliriz.”
IMF’nin analizi, küresel iş ve siyaset liderlerinin İsviçre’nin Davos şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu‘nda bir araya geldiği bir dönemde ortaya çıkıyor. Yapay zeka, ChatGPT gibi uygulamaların popülerliği artarken dünya genelinde artan düzenlemelere tabi tutuluyor. Geçtiğimiz ay, Avrupa Birliği yetkilileri, dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka yasaları üzerinde geçici bir anlaşmaya vardılar.
Bu yasalar, Avrupa Parlamentosu tarafından bu yılın başlarında oylanacak, ancak herhangi bir mevzuatın en erken 2025’e kadar yürürlüğe girmesi beklenmiyor. ABD, İngiltere ve Çin ise kendi yapay zeka yönergelerini henüz yayınlamış değiller.