D-MARKET Electronic Services & Trading, Türkiye‘de Hepsiburada adıyla faaliyet gösteren önde gelen e-ticaret platformu, varlığa dayalı menkul kıymet ihracına ilişkin dördüncü işlemini gerçekleştirdiğini duyurdu. Toplamda 500 milyon TL tutarındaki bu ihraç, 12 Mart 2025 tarihinde tamamlandı.
Söz konusu ihraç, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Pasha Yatırım Bank Hepsiburada Varlık Finansmanı Fonu‘na verilen 2 milyar TL’lik limit kapsamında hayata geçirildi. Yapılandırma sürecinde Hepsiburada, “buy now pay later” (BNPL) alacakları üzerinden kaynak sağlayan kuruluş olarak yer aldı. Beş dilimden oluşan ve ortalama vadesi 70 gün, yıllık ortalama faiz oranı ise %42,75 olarak belirlenen bu ihraçla elde edilen kaynakların, Hepsiburada’nın BNPL iş modelini büyütmek ve işletme sermayesi üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla kullanılacağı belirtildi.
Bu son işlem, şirketin son dokuz ayda gerçekleştirdiği benzer yapıdaki ihraçların dördüncüsünü oluşturuyor. Daha önce sırasıyla 5 Haziran 2024 tarihinde 150 milyon TL, 27 Eylül 2024 tarihinde 350 milyon TL, ve 4 Aralık 2024 tarihinde 450 milyon TL tutarında varlığa dayalı menkul kıymet ihraçları gerçekleştirilmişti. Toplamda bu dört ihraç, şirketin sermaye piyasası araçları yoluyla fon temininde düzenli ve planlı bir politika izlediğini ortaya koyuyor.
Hepsiburada’nın yaptığı açıklamada, bu işlemle ilgili olarak “TRY 2 billion limit given by the Capital Markets Board to Pasha Yatırım Bank Hepsiburada Varlık Finansmanı Fonu” ve “Hepsiburada participated as the originating entity with respect to its BNPL receivables” ifadelerine yer verildi. Bu açıklamalar, şirketin hem düzenleyici otoritelerle koordineli hareket ettiğini hem de kendi finansman altyapısını geliştirmeye yönelik bir strateji izlediğini gösteriyor.
2000 yılında kurulan Hepsiburada, kendi markalı ürün satışlarını (1P) ve üçüncü taraf satıcılara ait ürünlerin listelendiği pazar yeri modelini (3P) bir arada yürütüyor. Platform, yaklaşık 100 bin satıcıyı bünyesinde barındırıyor. Lojistikten reklama, ödeme çözümlerinden sınır ötesi satışlara kadar pek çok hizmeti bünyesinde barındıran şirket, aynı zamanda entegre finansal teknolojiler platformu Hepsipay aracılığıyla kullanıcılarına dijital cüzdan, genel amaçlı kredi, taksitli alışveriş ve tek tıkla ödeme gibi çözümler sunuyor.
Diğer yandan şirketin 2017 yılında başlattığı “Technology Empowerment for Women Entrepreneurs” programı kapsamında şimdiye kadar 57 bin 500 kadın girişimciye ulaşılmış durumda. Ancak bu ihracın özelinde söz konusu programdan ziyade, BNPL alacaklarının seküritizasyonu üzerinden sermaye piyasalarından fon temin etme yaklaşımı öne çıkıyor.
Şirketin kamuya yaptığı açıklamalarda yer alan ileriye dönük beyanların, 1933 tarihli Menkul Kıymetler Yasası ve 1934 tarihli Borsa Yasası çerçevesindeki “Safe Harbor” hükümleri kapsamına girdiği ve belirli risk unsurlarını barındırdığı da ayrıca belirtildi. Detaylı risk değerlendirmesi için 30 Nisan 2024 tarihinde SEC’e sunulan 2023 yıllık raporu referans olarak gösterildi.