TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle yürütülen Girişimde Kadın Gücü projesinin 2024-2026 yılları arasını kapsayan yeni dönemi başladı. Proje, girişimci kadınların iş geliştirme süreçlerine hızlı adaptasyonunu desteklemek amacıyla düzenleniyor. Geçtiğimiz dönemde 5 bin girişimci kadına ulaşan projenin bu yeni döneminde 6 bin 500 girişimci ve girişimci adayı kadına ulaşılması hedefleniyor.
İş Kuleleri‘nde gerçekleştirilen açılış etkinliğinde TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, bir girişimcilik ekosisteminin toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğini temel almadan sürdürülebilir kalkınmaya ve topluma katkı sunamayacağını vurguladı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ise, projenin girişimci kadınlara hayallerini gerçekleştirme cesaretini ve karşılaştıkları zorlukları aşma konusunda rehberlik edeceğini belirtti.
Projenin Yeni Dönem Hedefleri ve Yaklaşımları
Prof. Dr. Yasemin Açık yeni döneme ilişkin, “Ülkemizin kalkınma yolculuğu, toplumun yarısını oluşturan kadınların hayatın tüm alanlarına etkin ve yetkin bir şekilde katılımı ile ivme kazanacaktır. TÜRKONFED olarak güçlü Türkiye Hayalimizi gerçekleştirmek için kadın odağında kapsayıcı iş birlikleri, projeler, eğitim ve mentörlük çalışmaları sürdürerek değer yaratıyoruz. Girişimci kadınların önündeki cam tavanların kırılmasını pozitif ayrımcılık olarak görmüyor, tam eşitlikçi bir anlayışın tesisi için çalışıyoruz,” dedi ve ekledi: “Bir kadının hayatına dokunan her değer büyük bir çarpan etkisi oluşturuyor.”

Sezgin Yılmaz, projenin geçmiş ve yeni dönemdeki etkileri hakkında bilgi verdi: “2023 yıl sonu itibarıyla projemiz ile toplam 5 bin 43 girişimci ve girişimci adayı kadına erişmenin, onların belki de desteğe en çok ihtiyaç duydukları alanlardaki ihtiyaçlarının giderilmesinde rol almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 yıllık yeni dönemde de ülkemiz genelinde girişimci kadınların başarı hikâyelerini oluştururken onlara yol arkadaşlığı yapacak olmanın heyecanını duyuyoruz. Projemizin yeni döneminde gerek online eğitim gerekse fiziki etkinliklerimizle 6 bin 500 girişimci ve girişimci adayı kadına daha ulaşmayı hedefliyoruz.”
İlham Veren Kadınlar Paneli ve Projeden Beklenen Etkiler
Açılış konuşmalarının ardından İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Özge Küllah Kurtuluş moderatörlüğünde The House Cafe’ler Kurucu Ortağı Canan Özdemir, Systemair Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayça Eroğlu ve HiVa Atelier Kurucu Ortağı Dilara Ertan Çevik’in katılımıyla “Geleceğe İlham Veren Kadınlar” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde, girişimcilik ekosistemine kadınların etkileri ve karşılaştıkları zorluklar üzerine görüşler paylaşıldı.
Girişimde Kadın Gücü projesinin yeni döneminde 81 ilde yüz yüze verilecek eğitimlerin yanı sıra eğitim portalı ve çevrim içi platform üzerinden kadınlara ulaşılacak. Proje kapsamında 100 girişimci kadına 3 ay boyunca sektöründe başarılı kadınlar ve alanında uzman kişiler tarafından mentörlük desteği verilecek. Türkiye İş Bankası, 100 girişimci kadına iş geliştirme desteği sağlayacak. Tasarım odaklı düşünme eğitimleri, podcast kayıtları, üretici kadınlar ile satın alma günleri, mentörlük programları ve girişimci kadınlar ile ilham buluşmaları organize edilerek kadınlar arasındaki iletişim köprüsünün güçlenmesi desteklenecek. Bu çabalar, projenin sürdürülebilir başarısına ve toplumsal etkisine katkıda bulunacak.