Sabancı Vakfı tarafından yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, üç yıllık süreçte 6 bin genç kadına erişerek, 800’den fazlasının iş hayatına dahil olmasını sağladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen projede, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) de destek sağladı.
Projenin ilk fazının tamamlanmasının ardından yapılan değerlendirmede, ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların mesleki ve ekonomik hayata katılımını artırmaya yönelik adımların önemli sonuçlar doğurduğu belirtildi. Sahada yürütülen araştırmalar doğrultusunda belirlenen ihtiyaçlara yönelik eğitimler, mentörlük programları, girişimcilik destekleri ve iş fırsatlarıyla kadınlara yeni imkanlar sunuldu. Proje kapsamında oluşturulan Fırsatlar Haritası, eğitim, staj ve istihdam olanaklarına erişimi kolaylaştırarak 1300’den fazla kurumla iş birliği yapılmasını sağladı.
Mentörlük programı istihdama katılımı artırdı
Projenin önemli bileşenlerinden biri olan mentörlük programı, genç kadınların iş gücüne katılımını destekleyen en etkili unsurlardan biri oldu. İki dönemde gerçekleştirilen mentörlük programında 1000 mentor, 1100 genç kadınla eşleştirilirken, toplamda 4 bin mentörlük görüşmesi gerçekleştirildi. Programın, kadınların özgüvenini ve iş bulma oranlarını artırdığı vurgulandı.
Ayrıca, projeye yapılan her 1 liralık yatırımın 4 liralık sosyal getiri sağladığı ve bu süreçte yılda 45 milyon lira sosyal değer yaratıldığı belirtildi. Mentörlük programına özel olarak yapılan değerlendirmelerde ise her 1 liralık yatırımın 6 liralık sosyal getiri sağladığı aktarıldı.
Proje kapsamında yazılım, sanayi ve hizmet sektörleri gibi çeşitli alanlarda düzenlenen 100’e yakın eğitim programı ile toplam 10 bin saatlik eğitim verildi. Bu eğitimlerden 300 bin genç kadın yararlandı.
Sabancı Vakfı, kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemeye devam edecek
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, proje kapsamında elde edilen kazanımlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, kadınların ekonomik ve toplumsal hayatta daha güçlü yer edinmelerine katkı sunmayı hedeflediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Araştırmalarımızın ortaya çıkardığı gibi ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlar meselesi, ülkemizde büyüyen problemlerden biri. Bu nedenle, 2022’de Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesini hayata geçirerek, genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımını artırmayı amaçladık. NEET genç kadınların sorunlarına dikkat çekmek, bu sorunları görünür kılmak ve çözüm arayışlarını güçlendirmek bu projenin temelini oluşturdu.”
Vakıf olarak 50 yılı aşkın deneyimleriyle kadınların güçlenmesine yönelik projelere öncülük ettiklerini vurgulayan Güler Sabancı, projenin bugüne kadar ulaştığı noktayı şu sözlerle değerlendirdi:
“50 yılı aşkın bilgi birikimine sahip vakfımızda bu projeyle 3 yılın sonunda ulaştığımız 6 bin NEET genç kadından 800’den fazlası iş gücüne katıldı. Ne mutlu ki, yılda 45 milyon lira sosyal değer sağlayan bu proje, kadınların güçlenmesi adına doğru bir noktaya dokunduğumuzu bizlere gösteriyor. 3 yıldır olduğu gibi bundan sonraki süreçte de etki ortaklarımızla beraber genç kadınların kendi potansiyellerini keşfetmeleri ve daha güçlü şekilde hayatın içinde yer almaları için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Projeye yönelik farkındalık çalışmalarıyla bugüne kadar 3 milyon genç kadına ulaşıldığı belirtilirken, kadın istihdamına yönelik desteklerin ilerleyen süreçte de devam edeceği vurgulandı.