Yapay elmas takıları alanında faaliyet gösteren Firefly Diamonds, WestBridge Capital ve ismi açıklanmayan diğer yatırımcılardan toplam 3 milyon dolarlık tohum yatırımı aldı. 2023 yılında Adit Bhansali ve Aayush Bhansali tarafından kurulan şirket, bu fonu perakende ağını genişletmek, dijital varlığını artırmak ve ürün geliştirme süreçlerine yatırım yapmak amacıyla kullanmayı planlıyor.
Hedef: İki yılda 20’den fazla mağazaya ulaşmak
Halihazırda Mumbai, Pune, Bengaluru ve Hyderabad şehirlerinde mağazaları bulunan Firefly, önümüzdeki iki yıl içinde 20’den fazla lokasyonda faaliyet göstermeyi hedefliyor. Şirket, 14K ve 18K altın kullanarak ürettiği laboratuvar ortamında yetiştirilen elmaslardan oluşan ürünlerini farklı satış kanalları üzerinden sunuyor. Aynı zamanda evde deneme imkanı sağlayan servis modeli, taksitli birikim planı ve eski altın takılar için değişim programı gibi alternatifler de müşterilere sunuluyor.
Tüm üretim süreci Hindistan’da yürütülüyor
Şirketin verdiği bilgiye göre, elmasın yetiştirilmesinden kesim ve cilalama işlemlerine, ardından takıya dönüştürülmesine kadar tüm tedarik zinciri Hindistan’da yürütülüyor. Firefly Diamonds bu yönüyle yerli üretime dayalı bir model benimsiyor.
Firefly kurucularından Adit Bhansali, yapılan yatırımla ilgili olarak “Bu fonlamayla, güzellik, bireysellik ve zarif zanaatkârlığın kutlandığı Hint lüks anlayışını yeniden tanımlamak istiyoruz,” açıklamasında bulundu.
Sektörde rekabet artıyor, yatırımlar hız kazanıyor
Yapay elmas pazarında yaşanan büyüme, sektöre olan ilgiyi artırmış durumda. Doğal elmaslara kıyasla daha erişilebilir fiyatlara sahip olması, bu alandaki girişimlerin sayısının artmasında etkili oldu. Geçtiğimiz ay, Good Glamm Group kurucu ortağı Priyanka Gill, geçtiğimiz yıl katıldığı Kalaari Capital’dan ayrılarak kendi yapay elmas girişimi olan Coluxe’u kurduğunu duyurmuştu. Coluxe, erken aşama yatırımlarını da aldı.
Öte yandan, Bengaluru merkezli mücevher markası Giva, gümüş takı segmentinden sonra yapay elmas alanına da giriş yaptı. Şirketin, özel sermaye şirketi Creaegis ile 470-500 milyon dolar değerleme üzerinden 80-100 milyon dolarlık yatırım görüşmeleri yürüttüğü bildirildi.
Tanım tartışmaları da gündemde
Yapay elmaslara yönelik artan ilgi, düzenleyici kurumların da radarında. 4 Aralık tarihinde yayımlanan bir haberde, Aukera, Giva, Green Lab Diamonds ve Jewelbox gibi yeni nesil mücevher markalarının, Merkezi Tüketici Koruma Kurumu (CCPA)’ya başvurarak “sentetik” ifadesinin kullanımıyla ilgili itirazda bulundukları belirtilmişti. Markalar, “sentetik” kelimesinin laboratuvar ortamında üretilen elmasları, kübik zirkonya gibi simüle taşlarla aynı kategoride gösterdiğini ve bunun yanıltıcı olduğunu savunuyor.
WestBridge Capital kurucu ortağı Sumir Chadha, yatırım kararlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, tüketicilerin sürdürülebilirlik ve fiyat hassasiyetine daha çok önem verdiğini, Firefly Diamonds’ın bu değişime uygun bir marka yapısıyla öne çıktığını dile getirdi.