Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren ESBAŞ, 2023 yılında da çevre dostu yatırımlarına hız kesmeden devam etti. Yenilenebilir enerji, sıfır atık ve su tasarrufu alanlarında gerçekleştirilen bu yatırımlar, bölgenin Avrupa Yeşil Mutabakatı şartlarına uyum konusunda örnek bir endüstri merkezi haline gelmesini sağladı.
ESBAŞ, sürdürülebilirlik yönetimi çerçevesinde, su tasarrufu, yenilenebilir enerji üretimi ve atık yönetimi gibi alanlarda önemli adımlar attı. Şirket, güneş enerjisi kullanımını artırarak, yeni gıda üretim tesisinin yanı sıra G1 ve G4 fabrika binalarının çatılarında güneş enerjisi santralleri (GES) kurulumlarını tamamlayarak toplamda 2.6 MW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaştı. G2 tesisinde ise 700 kW gücünde bir GES kurulumu gerçekleştirildi ve 2024 yılında 3.8 MW’lık yeni bir GES kurulumu planlanıyor.
Peyzaj alanlarında da su tasarrufuna özen gösteren ESBAŞ, genişleme alanındaki peyzaj çalışmalarıyla mevcut alanlara ek olarak 3 bin 300 m² yeni peyzaj alanı yarattı. Böylece, 2023 yıl sonu itibarıyla toplam 200 bin 799 m²’lik bir peyzaj alanına ulaşıldı. Ayrıca, bölgedeki kurakçıl peyzaj uygulamalarını yaygınlaştırarak 380 m² daha kurakçıl alan eklenmiştir.

ESBAŞ Gıda Üretim Tesisi (EGÜT), günlük 25 bin kişiye yemek üreten bir tesisten kaynaklanan proses atık suyunu, sulama suyu olarak kullanmak amacıyla bir projeye başlandı. 2023 yılı sonu itibarıyla bu projenin dosyası tamamlandı ve 2024 yılında uygulamaya alınmasıyla günde 60 m³ su geri kazanılarak, bölgedeki yeşil alanların sulama ihtiyacının %40’ı karşılanacak.
2023 yılında organik atıkları barınak ve çiftliklere göndermeye devam eden ESBAŞ, böylece geçen yıl doğayı 360 ton organik atık yükünden kurtardı ve aynı zamanda bu atıklar hayvanların besin ihtiyacını karşılayacak şekilde ekonomik bir değere kavuşturuldu.
ESBAŞ, Ege Serbest Bölgesindeki atıkların geri dönüşümü kapsamında, 2023 yılı içinde 387 ton kâğıt karton, 131 ton plastik, 41 ton ahşap ve 50 ton metal atığı geri dönüşüme kazandırdı. Geri dönüştürülen kâğıt-karton atıklar yıllık 147 bin 918 kg CO2 karbon salımını, plastik atıklar ise 5 bin 381 kg sera gazı salımını engellemiş oldu.
ESBAŞ ayrıca, Ege Serbest Bölgesindeki 721 firmada atık su yönetimi denetimleri yaparak, firmaların atık su uygunluğunu sağlamalarına yardımcı oldu.
ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, bölgedeki firmaların küresel pazarlara ulaştığını ve AB merkezli firmalar başta olmak üzere uluslararası yatırımcıların, yeşil politika çerçevelerine uyumlu yönetilen bölgelerde yatırım yapmayı tercih etmeye başladığını belirtti. Dr. Güler, “Bu durum dikkate alındığında, Türkiye’nin de çevreyle uyumlu yatırım politikaları geliştirmesi bir zorunluluk olarak kendini dayatmaktadır. Biz su tüketimini azaltmaktan, yenilenebilir enerji kullanmaya, sıfır atık uygulamasından, doğayı kirletici faaliyetlere bölgede izin vermemeye kadar, çevre konusunda son yıllarda gerçekleştirdiğimiz birçok yatırımla Ege Serbest Bölgesini, Avrupa Yeşil Mutabakat kriterlerine uygunluk konusunda örnek bir endüstri bölgesi haline getirmeyi başardık. Bu yatırımlarımızı sürdürerek bölgeyi Yeşil Mutabakata tam uyumlu hale getirmeye kararlıyız” dedi.