Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi şirketi Ernst & Young (EY), 2024 yılına dair küresel halka arz trendlerini değerlendirdiği raporunda, şirketlerin bu yıl halka arz planları yaparken dikkate almaları gereken faktörlere vurgu yaptı. “EY Küresel Halka Arz Trendleri” raporuna göre, enflasyon, faiz oranları, mevzuat değişiklikleri, ekonomik faaliyetler ve jeopolitik gelişmeler gibi unsurların şirketlerin kapsamlı bir hazırlık yapmalarını gerektirdiği belirtildi.
Rapora göre, 2023’teki küçülmenin ardından, küresel halka arz piyasalarında 2024’te bir canlanma bekleniyor.
ABD’de 2023 yılı Eylül dönemi haricinde, gelişmiş piyasalarda halka arzların durgun seyrettiğini ancak yeni bölgelerin öne çıktığını belirten rapor, 2024 yılında likidite ve getiri görünümlerinin iyileşmesiyle birlikte küresel halka arz piyasalarında canlanma öngördü. Ancak, jeopolitik istikrarsızlıkların devam etmesi, pay piyasaları ve halka arzlara olan güveni sarsabilecek potansiyel bir risk olarak öne çıkıyor.
2024’e dair planlarını yapan şirketlerin, enflasyon, faiz oranları, mevzuat değişiklikleri, ekonomik faaliyetler, jeopolitik gelişmeler, ESG gündemi ve küresel tedarik zinciri gibi çok sayıda değişkeni göz önünde bulundurmaları gerektiğine vurgu yapılan raporda, halka arz öncesi sıkı bir hazırlık döneminin başarının anahtarı olduğu belirtiliyor.
Türkiye, Endonezya ve Malezya Halka Arz İşlemlerinde Yükseliyor
EY Küresel Halka Arz Trendleri 2023 raporuna göre, Türkiye, Endonezya ve Malezya, halka arz faaliyetleri ve gelirlerindeki artışla öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, önceki 5 yılın ortalamasına göre halka arz sayısında yüzde 120, halka arz gelirlerinde yüzde 163 artışla öne çıkıyor. Geçen yıl Türkiye’de gerçekleşen halka arzlarla 2,9 milyar dolar gelir elde edildi. Bu başarıyı, Hindistan, Suudi Arabistan ve Tayland takip ediyor.
Halka arz sonrası ikincil piyasa performansı açısından Türkiye, yeni halka açılan şirketlerin tamamının olumlu getiri elde ettiği bir öncü olarak öne çıkıyor. Türkiye’yi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan sırasıyla yüzde 80 ve yüzde 75 ile takip ediyor.
Halka Arzda Sektörel Değişim: İleri Üretim ve Tüketici Ürünleri Öne Çıkıyor
Rapora göre, halka arzda üretim sektörü en fazla işlemi gerçekleştiren sektör olurken, tüketici ürünleri sektörü hem hacmi hem de geliri artan tek sektör olarak dikkat çekiyor. Öte yandan, teknoloji sektörü, üretken yapay zeka (GenAI) girişimlerine rağmen düşüş yaşamaya devam ediyor. Sağlık ve yaşam bilimleri sektöründe ise Çin ve ABD öncülüğündeki halka arz hacminde ve gelirlerinde önemli bir düşüş gözleniyor; bu sektörler, Kovid-19 dönemindeki politikaların etkisiyle değerlemelerini artırmıştı.
Küresel halka arz piyasasının 2024’e dair umutlu bir bekleyiş içinde olduğu ancak şirketlerin dikkatlice planlama yapmaları ve çeşitli değişkenleri göz önünde bulundurmalarının kritik önem taşıdığı vurgulanıyor. Jeopolitik istikrarsızlıkların potansiyel risk oluşturduğu bir dönemde, başarılı bir halka arz için detaylı bir hazırlık ve stratejik planlama gerekliliği ön plana çıkıyor.