Ernst & Young (EY), uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri alanında öncü bir kuruluş olarak, işletmelerin küresel vergi ve transfer fiyatlandırması politikalarıyla ilgili yaşadıkları zorlukları ele almak için kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Uluslararası Vergilendirme Hizmetleri Lideri Ateş Konca, yapılan araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, işletmelerin transfer fiyatlandırması politikalarını etkileyen faktörler ve bu zorluklarla başa çıkma yöntemleri üzerine önemli ipuçları veriyor.
Araştırma sonuçlarına göre, küresel vergi reformu, teknoloji kullanımındaki verimsizlikler ve ekonomik belirsizlikler gibi faktörler, işletmelerin transfer fiyatlandırması politikaları üzerinde ciddi baskılar oluşturuyor. EY tarafından yapılan açıklamaya göre, 47 ülkeden 1000 profesyonelin katıldığı araştırmada, katılımcıların büyük çoğunluğu küresel vergi reformunun çifte vergilendirme riskini artırdığına inanıyor. Ayrıca, küresel asgari vergilerin transfer fiyatlandırması politikaları üzerinde de etkili olacağı konusunda hemfikirler.
Teknolojinin verimsiz kullanımı ve zayıf veri kalitesi, işletmelerin transfer fiyatlandırması alanında karşılaştığı en büyük zorluklar arasında yer alıyor. Katılımcıların çoğunluğu, gelişmiş operasyonel transfer fiyatlandırması teknolojilerine yatırım yapmanın risk yönetiminde önemli bir iyileşme sağlayacağına inanıyor. Ayrıca, transfer fiyatlandırmasında teknoloji kullanımının önümüzdeki üç yıl içinde işletmelere tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.
EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Uluslararası Vergilendirme Hizmetleri Lideri Ateş Konca, küresel vergi reformunun uygulanmasıyla ilgili süreç ve konuların vergi departmanlarını zorlamaya devam ettiğini belirtiyor. Konca, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) BEPS’e ilişkin kapsayıcı çerçeve projesi kapsamında, çifte vergilendirme riskiyle karşı karşıya olanların büyük çoğunluğunu vurguluyor.
Araştırmanın dikkat çekici bulgularından biri, peşin fiyatlandırma anlaşmalarına olan ilginin artması oldu. Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı (BEPS) 2.0 dünyasında, bu anlaşmaların gelecekte işletmeler için çok yararlı olacağı düşünülüyor. EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Transfer Fiyatlandırması Hizmetleri Lideri Serdar Sumay, işletmelerin dünya çapında yeni ve karmaşık vergi raporlama gerekliliklerine tabi olmaya başladığını belirterek, transfer fiyatlandırması denetimlerinin doğasının da değiştiğini vurguluyor.
Sumay’a göre, gelecekte yürütülecek olan denetimlerin, bugünkülerden farklı olacağı öngörülüyor. Bu nedenle, transfer fiyatlandırması yöneticilerinin mevcut eylemlerini, gelecekteki incelenme ihtimallerini de göz önünde bulundurarak planlamaları gerekiyor. Şirketlerin güçlü bir stratejiye odaklanması gerektiğini belirten Sumay, bu stratejinin, geleneksel yöntemlerin yanı sıra teknoloji odaklı otomasyon ve veri destekli çözüm planlarını da içermesi gerektiğini vurguluyor.
EY‘nin yaptığı araştırma, işletmelerin transfer fiyatlandırması politikalarıyla ilgili karşılaştıkları zorlukları ve çözüm yollarını ortaya koymaktadır. Küresel vergi reformu, teknoloji kullanımındaki verimsizlikler ve ekonomik belirsizlikler gibi faktörler, işletmelerin transfer fiyatlandırması politikalarını etkilemekte ve bu alanda yöneticilere yeni stratejiler geliştirmeleri için bir fırsat sunmaktadır.