Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Levent Saydam, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. İşitme sağlığının, hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde karşılaşılabilecek problemler ve temel tanımlar hakkında bilgi veren Saydam, işitmenin her yaş grubu için büyük önem taşıdığını, özellikle çocukluk döneminde işitmenin normal ve sağlıklı olmasının son derece kritik olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Levent Saydam, “İşitme sadece seslerin duyulması olarak değil, ama çocukluk döneminde duyduğumuz seslerin tekrarlanması, yani onun gelişmesine de temel teşkil edecek bir işlev. Çocuklar duyduklarını tekrarlayarak konuşmayı öğreniyorlar, duyduklarında tekrarlayarak iletişim kurmayı öğreniyorlar, sesi kullanarak öğreniyorlar,” diyerek, işitme kaybı yaşayan çocukların karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Yapılan çalışmalara göre, işitme kaybı olan çocuklarda konuşma faaliyetinin ve entelektüel başarının azaldığını belirtti.
Doğumsal işitme kayıplarının erken tespiti ve uygun tedavi planlamasının, çocukların ileriki yaşlarda toplumla uyumlu ve sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Levent Saydam, rutin taramaların bu süreçte büyük rol oynadığını kaydetti. Çocuklarda en sık rastlanan işitme kaybı türlerinden birinin, orta kulakta sıvı birikmesi ile giden işitme kaybı olduğunu, bu durumun çoğunlukla tıbbi tedavi veya cerrahi müdahale ile çözülebildiğini açıkladı.
Prof. Dr. Levent Saydam ayrıca, kulak sağlığı konusunda aileleri uyararak, dikkat edilmesi gereken belirtilere işaret etti. Çocukluk dönemi işitme kayıplarında tedavinin, işitme kaybının nedeninin belirlenmesiyle şekillendiğini belirtti.
Özellikle kulak temizliği konusunda önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Levent Saydam, “Kulakları kesinlikle kulak çöpüyle temizlemeyin” diyerek, dış kulak yolunun doğal temizlenme mekanizmasına zarar verildiğini ve bu durumun kulak sağlığı açısından risk oluşturduğunu vurguladı. Dış kulak yolunun girişindeki kılların ve süpürme fonksiyonunun, dışarıdan gelen materyallerin kulakta birikmesini önlediğini, kulak çubuklarının kullanımının bu doğal fonksiyonu bloke ettiğini ve sorunları daha da komplike hale getirebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Levent Saydam‘ın bu önemli açıklamaları, Dünya Kulak ve İşitme Günü vesilesiyle işitme sağlığının korunması ve kulak temizliği konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Kulak sağlığına dair doğru bilgilerin ve uygulamaların yaygınlaştırılması, hem çocuklar hem de yetişkinler için daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralıyor.