Denizli’de, Dubai merkezli bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını iddia eden 3 kişi, Ponzi usulüyle yaklaşık 38 milyon euro dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıya. Seçil Erzan vakasının yankıları hala sürerken, şimdi de Ertuğrul S. (39) liderliğindeki şüphelilerin dijital finans alanında faaliyet gösteren bir şirket aracılığıyla gerçekleştirdikleri dolandırıcılık olayı gündeme oturdu. Şüphelilerin, yakın çevrelerini ve akrabalarını hedef aldıkları, daha sonra ise ünlü futbolcular dahil olmak üzere 780 kişiden toplamda 38 milyon euro dolandırdıkları belirlendi.
Dolandırıcılık şebekesinin lideri Ertuğrul S., Dubai merkezli bir finans devinin Denizli temsilcisi olduğunu iddia ederek, yatırımcılara yüksek kar vaat etti. İlk etapta yakın çevresini hedef alan S., sosyal medyada şatafatlı yaşam görüntüleri paylaşarak güven oluşturdu. Ancak vaat edilen kar payları ödenmeyince mağdurlar, adli makamlara başvurdu.
Kurulan ağ genişleyerek 780 kişiden 20 ila 300 bin euro arasında değişen miktarlarda para toplandı. Genellikle gurbetçilerin yoğun olduğu bir grup yatırımcıya aylık yüzde 15, yıllık ise ana paranın 5 katı kar payı vaadiyle yaklaşık 38 milyon euro toplandı. Ayrıca her bir yeni yatırımcı getirene yüzde 10 ödeme sözü verildi. Ancak, şüpheliler vaat ettikleri kar paylarını ödemeyerek mağdurları dolandırdı. Şüpheliler, suç duyurusu üzerine adliyeye sevk edildi, ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Dolandırıldıklarını iddia eden mağdurların avukatlığını üstlenen Avukat Gizem Üğür, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Öncelikle Ponzi sisteminden bahsetmek istiyorum. Ponzi dünyada 1920’li yıllarda Amerika’da İtalyan göçmen Charles Ponzi tarafından keşfedilmiş ve Charles Ponzi bu sistemle çok kısa sürede zengin olmuştur. Günümüzde de çok fazla Ponzi sistemi ile dolandırıcılık görülmektedir. En son Seçil Erzan olayında gördük. Bizim olayımızda da gene aynı şekilde bir Ponzi şeması kurulmuş önce yakın akrabalara komşulara yatırım yapılmış.” dedi.
Avukat Gizem Üğür, devamla, “Bu yatırımlar sonucu onlara vaat ettikleri kar paylarını bir iki ay vermişler. Bu şekilde sisteme yeni yatırımcılar katmışlardır. Ama devamlı da gelen yatırımcıların vaat edilen kar paylarını verememişlerdir. Ponzi sistemi bu şekilde sonlanmıştır. Bu aşamada yatırımcılara da para veremediklerini farklı bahanelerle açıklamışlardır.” diye ekledi.
Dolandırılan 750-800 kişinin çoğu henüz şikayette bulunmamış durumda. Avukat Gizem Üğür, mağdurlara seslenerek, “Bizim tavsiyemiz bir an önce yetkili makamlara gerekli şikayetleri yapmalarıdır. Şu an bizim soruşturmamız Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından titizlikle devam etmektedir. Meslektaşım Onur Aba’yla bu soruşturmayı sonuna kadar en iyi şekilde devam ettireceğiz.” şeklinde uyarıda bulundu. Yatırımcı başına en az 20 bin euro gibi bir meblağın söz konusu olduğu olayda, toplam kaybın 37-38 milyon euro civarında olduğu tahmin ediliyor.