Üsküdar Diş Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Musa Erdem, implant cerrahisi sonrası ağız duşu kullanımının, diş iplerine kıyasla daha etkin sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti. Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapan Erdem, implant cerrahisi sonrası hastaların ağızlarındaki yara bölgesine zarar verecekleri düşüncesiyle diş bakımlarını ihmal ettiklerini ve bunun diş sağlığı açısından büyük bir sorun oluşturduğunu ifade etti.
Hastane tarafından yapılan açıklamaya göre, implant tedavisi öncesinde ağız hijyeninin iyileştirilmesi ve ağız bakım alışkanlıklarının ideal seviyeye getirilmesinin önemi vurgulandı. Erdem, ağız hijyeninin kötü olması nedeniyle kısmi veya tam dişsizlik durumunun ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu nedenle implant tedavisi öncesi uygun talimatlarla hastaların bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Hastalara implant sonrası bakım eğitimi verilirken, farklı tekniklerin önerilebileceğini belirten Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Musa Erdem, tek bir hijyen cihazının tüm durumlar için etkili olmayacağını söyledi. “Hastalara hijyen protokolleri konusunda yardımcı olmak için çok çeşitli fırçalar, diş ipleri ve diğer cihazlar öneriliyor,” diyen Erdem, fazla ağız hijyeni cihazı kullanımının cesaret ve motivasyon kırıcı olabileceğini vurguladı. Çalışmalara göre, diş fırçaları ve antimikrobiyal gargaraların kombinasyonunun plak oluşumunu azaltmada etkili olduğunu ekledi.
İmplant cerrahisi sonrası yumuşak naylon kıllardan oluşan fırçaların önerildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Musa Erdem, fırça pozisyonunun 45 derecelik açıyla diş etine bakar şekilde konumlandırılmasının önemli olduğunu söyledi. “Araştırmalar, implant çevresinde elektromekanik fırçaların manuellere göre daha etkili bir temizlik sunduğunu gösteriyor,” dedi.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Erdem, implant ve ilişkili protezler için diş macunu seçiminde az aşındırıcı içeriklerin tercih edilmesi gerektiğini, leke çıkarıcı ve sigara içenlere yönelik diş macunlarından kaçınılması gerektiğini tavsiye etti. Diş ipi kullanımının da tartışmalı bir konu olduğunu belirten Erdem, uygun kullanıldığında plak birikimini azaltmada etkili olabileceğini ancak el becerisi gerektiren yapısı nedeniyle yanlış veya agresif diş ipi kullanımının implant çevresindeki yumuşak dokuya zarar verebileceğini vurguladı.
Dr. Öğr. Üyesi Musa Erdem, ağız duşlarının ulaşılması zor alanları temizlemede ideal çözümler sunduğunu ifade etti ve “Birçok bilimsel çalışma, ağız duşlarının diş iplerine kıyasla daha etkin sonuçlar ortaya koydu. Kullanımı daha kolay,” dedi. Ağız duşlarının da dikkatli kullanılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Düşük veya orta hızda, implant gövdesinin uzun eksenine dik açıyla kullanılmasını tavsiye eden Erdem, diş eti iltihabı gibi durumlarda antimikrobiyal irrigasyon maddesi eklemenin daha etkili sonuçlar verebileceğini belirtti.