Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Tolga Özbay, 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü’ne dikkat çekerek, çocukların sağlıklı büyüme süreçlerinin önemine vurgu yaptı. Dr. Özbay, anne karnından başlayarak ergenlik dönemine kadar çocukların büyüme süreçlerinin sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirtti. Bu süreçte, çocuğun büyümesinin, gram gram ve santim santim izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi‘nde görev yapan Dr. Necip Tolga Özbay, büyümenin, döllenme anından başlayarak erişkin boya ulaşıncaya kadar devam eden ve doku farklılaşmasını, gelişimini ve olgunlaşmasını düzenleyen birçok mekanizmanın yer aldığı karmaşık bir süreç olduğunu ifade etti. Çocukluk döneminin en önemli özelliğinin dinamik bir büyüme dönemi olması olduğunu söyledi.

Çocuğun büyüme ve gelişmesinin normal ve düzenli olabilmesi için sağlıklı bir genetik yapıya sahip olması gerektiğini belirten DDr. Necip Tolga Özbay, genetik yapı dışında beslenme, hormonlar, hastalıklar, psikososyal nedenler ve çevresel faktörlerin de büyümeyi etkilediğini anlattı. Büyüme hızının en yüksek olduğu dönemlerin, bebeğin anne karnında bulunduğu dönem, süt çocukluğu dönemi ve ergenlik dönemi olduğuna dikkat çekti.

Dr. Özbay, sağlıklı bir yaşam için büyümenin belirli aralıklarla izlenip, standart büyüme eğrilerinde değerlendirilmesi yoluyla normalden sapmaların erken tanınarak çocukta kalıcı etkiler yapmadan önlenmesi gerektiğini vurguladı. İlk bir ayda bebeklerin haftada bir, 1-6 ay arası ayda bir, 6 ay-2 yaş arası üç ayda bir, 2 yaş-6 yaş arası altı ayda bir, sonrasında ise yılda bir kez kontrol edilmesini önerdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Tolga Özbay, büyüme değerlendirilmesinde vücut ağırlığı ve ağırlık artış hızı, boy uzunluğu ve boy uzama hızı, baş çevresi ve artma hızı, vücut bölümlerinin birbirlerine oranları gibi parametrelerin kullanıldığını belirtti. İlk 6 ayda bebeklerin kilosunun her gün 20-30 gram arttığını, ikinci 6 ayda ise günlük 15-20 gram artış gösterdiğini söyledi.

Büyüme ölçümlerinin birbiri ile karşılaştırılması sonucunda yaşa göre boy ya da ağırlık temelli büyüme eğrilerinin geliştirildiğini açıklayan Dr. Özbay, bu eğrilerin çocuğun aynı yaş ve cinsiyetteki yaşıtlarına göre büyüme durumunu gösterdiğini ifade etti. Büyüyememe durumunun, yaşıtlarına göre büyümesi geri kalmış çocuğu tanımladığını ve genellikle beslenme problemleri olduğunu dile getirdi.

Dr. Necip Tolga Özbay, büyümede sorunu olan çocukların tedavisinde varsa altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yakalama büyümesi yapabilmeleri için yüksek kalorili diyet verilmesi, multivitamin desteği sağlanması ve duygusal gelişimin takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Exit mobile version