Kronik böbrek hastalığına dair önerilerde bulunan Liv Hospital Ankara Nefroloji Uzmanı Dr. Feyza Bayrakdar Çağlayan, dengeli beslenmenin hastalığın kontrolü üzerindeki kritik etkisine işaret etti. Dr. Çağlayan, “Hastalığın evresine göre değişkenlik göstereceğinden takip eden doktor ve diyetisyen ile birlikte değerlendirilmeli, böbrek fonksiyonları değiştikçe yeniden düzenlenmelidir. Böbrekler için mucizevi besinler bulunmamasına rağmen dengeli, düzenli beslenme ile böbreklerimizi korumak elimizde” ifadelerini kullandı.
Nefroloji Uzmanı Dr. Feyza Bayrakdar Çağlayan kronik böbrek hastalığı olan bireyler için dengeli beslenmenin vücutta protein, kalori, vitamin ve mineral dengesinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Bu dengenin sağlanması, hastaların sağlıklı kalmaları ve iyi hissetmeleri için temel oluştururken, böbreklerin vücuttaki mineraller ve besinlerin dengesini korumasında yardımcı olduğunu vurguladı.
“Sağlıklı beslenmek, fiziksel olarak aktif kalmak ve tüm ilaçlarınızı reçete edildiği gibi almak, sağlıklı kalmanızın ve kendinizi iyi hissetmenizin önemli kilometre taşlarıdır” diyen Dr. Çağlayan, böbrek hastalığı bulunan kişilerde böbreklerin bu dengeyi yeterince iyi sağlayamama riskine dikkat çekti. Özellikle ilerleyen böbrek hastalığı durumunda, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerin önemine değindi.
Beslenme Düzenindeki Önemli Değişiklikler
Dr. Çağlayan, böbrek hastalığı olan kişilerin diyetlerinde protein, sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum içeriklerini dengelemelerinin gerekli olduğunu belirtti. Diyetin doğru miktarda ayarlanması, kan dolaşımındaki atık ve sıvı birikiminin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bu, böbreklerin atık ve fazla sıvıyı temizlemek için aşırı çaba sarf etmesinin önüne geçer. Dr. Çağlayan, aşırı protein alımının kan dolaşımında atık birikimine neden olabileceğini ve böbreklerin bu atıkları tamamen temizleyemeyebileceğini ifade etti.
“Çok fazla sodyum ödeme, tansiyona ve kalbin zorlanmasına yol açabilir” diyerek sodyum alımının düşürülmesinin önemini vurgulayan Nefroloji Uzmanı Dr. Feyza Bayrakdar Çağlayan, sağlıklı böbreklerin vücuttaki sodyum dengesini koruyabileceğini, ancak böbrek fonksiyonu azaldıkça bu yeteneğin de zayıfladığını belirtti. Aynı zamanda, potasyum ve fosfor seviyelerinin dengelenmesi ve diyette kalsiyum alımına dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle fosforun yüksek seviyelerinin kemik sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ekledi.
Böbrek Hastalığında Sıvı Alımının Önemi
Dr. Çağlayan, böbrek hastalığının ilerleyen aşamalarında sıvı alımının kısıtlı olması gerektiğine dikkat çekerek, “Hastalığın evresine göre değişkenlik göstereceğinden takip eden doktor ve diyetisyen ile birlikte değerlendirilmeli, böbrek fonksiyonları değiştikçe yeniden düzenlenmelidir” dedi. Her hastanın ihtiyaç duyduğu besin miktarının, vücut büyüklüğü, hastalığın derecesi ve idrardaki protein miktarı gibi faktörlere bağlı olarak farklılık göstereceğini belirtti.
Nefroloji Uzmanı Dr. Feyza Bayrakdar Çağlayan, kronik böbrek hastalığında her ne kadar mucizevi besinler olmasa da, dengeli ve düzenli beslenme ile böbreklerin korunabileceğini, böylece sağlık ve yaşam kalitesinin artırılabileceğini vurguladı.