Doğanlar Holding, Ezine‘de bulunan ve yıllık 50 bin ton karbondioksit salınımını engelleyen biyokütle yakma santrali Biotrend Tesisi‘ni basına tanıttı. 18,8 megavat kurulu güce sahip olan bu tesis, sürdürülebilir enerji yatırımları kapsamında dikkat çekiyor.
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, tesisin tanıtımının ardından düzenlenen basın toplantısında, Doğanlar Holding‘in enerji sektöründeki yatırımlarına değindi. Bugüne kadar gerçekleştirdikleri enerji yatırımlarının 300 milyon dolar civarında olduğunu belirten Doğan, “Bugün 10 milyar liralık yeni bir projeye başlayacağız. Türkiye’nin ithal ettiği plastik ham maddesini üretmeyi hedefliyoruz. Böylece enerjiye yaptığımız yatırım miktarı 600 milyon dolara yaklaşacak.” ifadelerini kullandı.
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ayrıca, Doğanlar Holding bünyesinde bulunan 18 biyogaz ve 2 biyokütle yakma santralinden bahsetti. “Ayrıca çöpten elektrik üretiyoruz. Her bir vatandaş günde 1 kilogram çöp üretiyor. Türkiye 80 milyon olduğu için günlük 80 bin ton. Bunun 5’te 1’i bizim tesislerimizden geçiyor.” şeklinde konuştu. Şirketin İzmir, Bergama, Uşak, Malatya, Sivas, İskenderun, Aksaray, Giresun, İnegöl, Balıkesir gibi çeşitli illerde enerji tesisleri bulunmakta.
Mobilya ve enerji sektöründe iki halka açık şirketi bulunan Doğanlar Holding‘in, holdingin kendisini de halka açmayı düşündüğünü belirtti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası‘nın (EBRD) Biotrend Enerji‘nin ortağı olmasının kendilerini motive ettiğini dile getirdi.
Biotrend Enerji Genel Müdürü Özgür Umut Eroğlu ve Biotrend Enerji Biyokütle Santralleri Yatırım ve İşletme Direktörü Zafer Çelik de, Aydın Çine ve İzmir Bergama‘daki tesisler ile Ezine‘deki biyokütle yakma santrali Biotrend Tesisi hakkında bilgiler verdi.
Biotrend Tesisi’nin Özellikleri
Biotrend Tesisi‘nde, kesim sonrası toprağın altında kalan kökler ham madde olarak kullanılıyor. Bu kökler, orman sahasından çıkarılıp temizlendikten sonra santral sahasına getiriliyor ve kırıcılardan geçirildikten sonra yakılıyor. Bu işlem sonucu sıcak gazlardan su buharlaştırılarak elde edilen doymuş buhar, buhar tribününde enerjiye dönüştürülüyor. Elde edilen temiz enerji sayesinde 60 bin hanenin elektrik ihtiyacı sağlanıyor. Kurulu gücü 18,8 megavat olan tesisin birinci fazı 17,8 megavat kapasiteye sahip ve bu tesis sayesinde yılda 50 bin ton karbondioksit salınımı engelleniyor. Bu da yaklaşık 11 bin aracın trafikten çekilmesi anlamına geliyor.
Toplantıya Biotrend Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Doğan, Biotrend Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Doğan ve Biotrend Enerji yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Bu tesisle birlikte Doğanlar Holding, Türkiye’nin çevre dostu enerji kaynaklarını artırmayı ve karbon ayak izini azaltmayı hedeflemekte.