Doğan Holding tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlar Kamuyu Aydınlatma Platformu‘nda (KAP) duyuruldu. Doğan Holding’in konsolide gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 78 reel artış göstererek 52,6 milyar TL’ye ulaştı. Holdingin brüt karı yüzde 95 artarak 9,6 milyar TL’ye çıkarken, esas faaliyet karı yüzde 111 artışla 11,5 milyar TL olarak açıklandı. Net dönem karı da yüzde 28 artarak 297 milyon TL seviyesine ulaştı.
Bu dönemde sigorta sektöründe Hepiyi Sigorta‘nın yakaladığı güçlü büyüme, artan pazar payıyla dikkat çeken Doğan Trend Otomotiv ve teknoloji şirketi Karel Elektronik‘in performansı öne çıktı. Doğan Holding’in net dönem karı, güçlü operasyonel performansın yanı sıra finansal gelirler ve Aytemiz hisselerinin satışından elde edilen kar ile esas faaliyet karı olarak belirlendi.
Doğan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Çağlar Göğüş, esas faaliyet karlarındaki yüzde 111 artışın, odaklandıkları alanlardaki şirketlerin güçlü operasyonel performanslarından kaynaklandığını belirtti. Göğüş, “Özellikle son dönemde bünyemize kattığımız ve yeni kurduğumuz şirketlerin performansı, izlediğimiz stratejinin başarısını 2023’te de kanıtladı. Hepiyi Sigorta, kısa sürede sektöründe fark yaratırken yakaladığı güçlü büyümenin etkisiyle finansman ve yatırım segmentimizdeki gelirlerimiz geçen yıla göre yüzde 187 arttı,” ifadelerini kullandı.
Göğüş, MG markasının otomotiv ticaret ve pazarlama segmentindeki pazar payının artmasıyla birlikte yıllık bazda yüzde 212 gelir artışı sağlandığını belirtti ve Doğan Trend Otomotiv ile motosiklet üretimine başladıklarını açıkladı. İlk motosikletin eylül ayında banttan ineceğini müjdeleyen Göğüş, otomotiv sektöründeki yatırımlarını sürdürdüklerini ifade etti.
Sanayi ve ticaret segmentinde Karel Elektronik‘in katılımıyla gelirlerinin 2022’ye göre yüzde 19 arttığını vurgulayan Göğüş, “Karel‘in bir iştiraki olan ve bölgemizde güçlü uluslararası yapısı ile özel bir konumda olan Daiichi ile birlikte tüketici, savunma ve telekom elektroniğindeki gücümüzü otomotiv elektroniği alanında da artırıyoruz. Yeni yatırımlar ve modernizasyon çalışmalarımızla Avrupa‘nın en modern ve bağımsız elektronik tesislerinden biri haline gelen Karel‘de 15 milyon dolarlık yatırımımızın şu ana kadar yüzde 70’lik kısmını tamamladık. Bu modernizasyon çalışmamızla yüzde 30’luk bir kapasite artışımız olacak,” değerlendirmesinde bulundu.
Doğru strateji, çeşitlendirilmiş portföy ve zamanlı stratejik aksiyonların bir sonucu olarak 2023’te 675 milyon TL temettü dağıttıklarını belirten Göğüş, değer yaratımını ve yaratılan değerin paylaşımını önceliklendirdiklerinin altını çizdi. Göğüş, Doğan Yatırım Bankası‘nın üç yıllık serüvenini değerlendirirken, bankanın Türkiye Varlık Fonu‘nun (TVF) Sharjah Islamic Bank (SIB) ile imzaladığı 100 milyon dolar değerindeki İslami finansman anlaşmasında finansal danışman ve koordinatör olarak yer aldığını paylaştı.
Göğüş, “65 yıllık deneyimimizle, tüm paydaşlarımıza sürdürülebilir değer yaratan bir yatırım holdingi olma yolunda 2023’te önemli adımlar attık. Stratejimiz doğrultusunda yenilenebilir enerji, sanayi, elektronik, otomotiv, sigorta ve yatırım bankacılığı alanlarında elde ettiğimiz başarılı sonuçları organik ve inorganik yatırımlarla daha da güçlendirmeye odaklanıyoruz. 2020’den itibaren stratejik segmentlerimize odaklı bir şekilde portföyümüzü dönüştürüyoruz. Bu kapsamda bazı sektörlerden çıkıp bazı yeni sektörlerde faaliyetlerimizi başlattık. Mevcut faaliyet alanlarımıza ve geleceğin sektörlerine yatırımlara devam edeceğiz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde 1 milyar dolara yakın yatırım planlıyoruz,” diyerek stratejik hedeflerini özetledi.