Ramazan ayının gelmesiyle birlikte milyonlarca insan spiritüel bir arınma ve disiplin sürecine girerken, bazı sağlık koşulları nedeniyle oruç tutmada çekinceler yaşanabiliyor. Bu gruplardan biri de diyabet hastaları. Ancak Medicana Bursa Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Şişman, diyabet hastalarının da belirli koşullar altında ve doktor gözetiminde oruç tutabileceklerini belirtiyor. Doç. Dr. Şişman, “Diyabeti hafif olan, kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutmasının doktor onayı alındıktan sonra bir sakıncası yoktur” diyor ve ekliyor: “Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne sebep olmayan ilaç kullanan hastalar, doktorlarından onay alarak oruç tutabilir.”
Diyabet hastaları için oruç tutmanın birçok faktöre bağlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şişman, hastalığın tipi, kullanılan ilaçlar, genel sağlık durumu gibi birçok etmenin bu kararda belirleyici olduğunun altını çiziyor. Özellikle toplumda daha sık rastlanan tip 2 diyabetli hastaların durumu, bireysel özelliklerine göre değerlendirilmesi gereken bir konu. Doç. Dr. Pınar Şişman, “İnsülin ya da insülin salgılatıcı ilaç kullanan tip 2 diyabet hastalarının, uzun süren açlık süresince hipoglisemi (şeker düşüklüğü) yaşama ihtimalleri yüksektir” diyerek, doktor kontrolü ve onayının önemine dikkat çekiyor.
Oruç tutmak isteyen diyabet hastaları için bir dizi öneride bulunan Doç. Dr. Pınar Şişman, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için izlenecek adımları sıralıyor. Öncelikle her şeyin doktor görüşü ve onayı ile başlaması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Pınar Şişman, düzenli kan şeker ölçümünün önemine değiniyor ve “Kan şekerini ölçmek orucu bozmaz” hatırlatmasında bulunuyor. Ayrıca, hipoglisemi riskine karşı önlemlerin alınması gerektiğini ve yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
Doç. Dr. Şişman, Ramazan boyunca beslenme düzenine ekstra özen gösterilmesi gerektiğini söyleyerek, sahur ve iftar için sağlıklı besin seçimlerini detaylandırıyor. Sahurda posadan zengin gıdaların, iftarda ise hafif bir başlangıç yapılmasının önemine değiniyor. Gece ara öğünlerinde de gün içinde alınamayan besin öğelerine yer verilmesi gerektiğini ekleyerek, sıvı tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.
Doç. Dr. Pınar Şişman‘ın önerileri, diyabet hastalarının Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için önemli bir rehber niteliğinde. Diyabet hastaları için oruç tutmanın mümkün olduğunu ancak bunun için doktor kontrolü ve onayının şart olduğunu belirten Şişman, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için uygulanması gereken önlemleri ve önerileri detaylı bir şekilde paylaşıyor. Bu bilgiler ışığında, diyabet hastaları da Ramazan ayını keyifli ve sağlıklı bir şekilde geçirebilir.