Salmonella bakterisiyle ilişkilendirilen gıda zehirlenmeleri, hijyen ve pişirme koşullarını yeniden gündeme taşıdı.
İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, özellikle yaz aylarında artış gösteren Salmonella kaynaklı enfeksiyonlara karşı önemli uyarılarda bulundu. Son günlerde az pişmiş tavuk eti tüketimi sonrası görülen vakaların artması, enfeksiyonun yayılma yolları ve korunma yöntemleriyle ilgili bilgi ihtiyacını artırdı.
Salmonella’nın yayılma yollarına dikkat çekildi
Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella bakterisinin hem insanlarda hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabileceğini belirterek, bu bakterinin sıklıkla hasta bireyler, hayvanlar veya dışkı ile bulaşmış su ya da gıdalar aracılığıyla insana geçtiğini ifade etti. “Salmonella bakterisi, insanlara sıklıkla, hasta kişiler veya hayvanlarla temas veya bunların dışkıları ile kontamine olmuş su veya gıdaların tüketilmesi ile bulaşır” ifadesini kullanan Ünlü, bakterinin sadece mide rahatsızlıklarına değil, sistemik enfeksiyonlara da neden olabileceğini vurguladı.
Yetersiz pişirme enfeksiyon riskini artırıyor
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte yetersiz pişirilen tavuk etlerinde bakterinin daha kolay çoğalabildiğine işaret eden Doç. Dr. Özge Ünlü, bu durumun salgınlara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca sadece tavuk değil, kırmızı etlerin de Salmonella ile kontamine olabildiğine dikkat çekti. Yumurtalar, çiğ yumurtadan yapılan soslar, yetersiz yıkanmış sebze ve meyveler hatta uygun koşullarda saklanmamış kuruyemişlerin de bakteri taşıyabileceğini ifade etti. “Bu durum, gıda güvenliğinin önemini ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybedilmemeli
Doç. Dr. Özge Ünlü, kontamine gıdaların tüketimi sonrası ilk 8 ile 72 saat içinde karın ağrısı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler görülebileceğini, özellikle bağışıklığı düşük bireylerde bu tür belirtilerin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. “Şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ilk 8 ile 72 saat içerisinde gelişen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bazen de ateş gibi bulgular gösteren kişi, bu bulguları göz ardı etmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” diyerek tedavinin geciktirilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.
El hijyeni ihmal edilmemeli
Korunma yöntemleri arasında el hijyeninin ayrı bir önemi olduğunu belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, bulaş zincirinin çoğu zaman basit bir temasla bile devam edebileceğini ifade etti. “Bakteri kişinin eline bulaşabilir ve bu kontamine el ile birinin elini sıkması ile ve ikinci kişinin elini ağzına götürmesi ile de bir bulaş zinciri olasıdır” açıklamasını yaparak, enfeksiyon zincirinin kırılmasında el temizliğinin kritik olduğunu dile getirdi.
Gıda alışverişinde güvenilir kaynaklar tercih edilmeli
Gıdaların güvenilir market, kasap veya manavlardan alınması gerektiğine de değinen Doç. Dr. Özge Ünlü, özellikle çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin iyice yıkanması, et ve tavuk ürünlerinin ise mutlaka tam olarak pişirilmesi gerektiğini belirtti. “Gıdaya temas etmeden önce eller, sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmalı ve gıdalar tüketilmeden önce iyice pişirilmelidir” diyerek tüketicilere açık ve uygulanabilir tavsiyelerde bulundu.
Hijyenin, doğru pişirmenin ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmanın önem kazandığı bu süreçte, Doç. Dr. Özge Ünlü’nün açıklamaları, gıda güvenliği konusunda bireylerin alabileceği kişisel önlemleri bir kez daha gündeme getirdi.