Güven Hastanesi Hematoloji Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Gündüz, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, hemofili hastalığının dünya çapında 1,2 milyondan fazla kişiyi etkilediğini belirtti. Hemofili, genellikle erkeklerde görülen bir kan hastalığıdır. Doç. Dr. Gündüz‘ün belirttiğine göre, hemofili A her 4-5 binde bir erkek çocukta, hemofili B ise her 15-30 binde bir erkek çocukta görülmektedir. Türkiye’deki durum ise kayıtlı 5 bin hemofili A, 950 hemofili B hastası ile ciddiyetini koruyor.
Hemofilinin Genetik Yapısı ve Belirtileri
Hemofili, X kromozomu üzerinde yer alan çekinik genler nedeniyle meydana gelen ve ağırlıklı olarak erkekleri etkileyen genetik bir rahatsızlıktır. Kadınlar bu hastalığı taşıyıcı olarak bulundurabilir ve belli bir faktör seviyesine sahip olabilirler. Doç. Dr. Mehmet Gündüz, “Çoğunlukla erkeklerde görülüyor” diyerek hastalığın belirtilerini şöyle açıklıyor: “Minik bir kesikte şiddetli kanama, diş çekimi veya sünnet sonrası kanamanın durmaması, nedensiz ve çok zor duran burun kanamaları, yaradaki kanamanın durup tekrar başlaması, eklemlerde şişme, kızarıklık, ısı artışı, kız çocuklarında yoğun regl kanaması.”
Bebeklerde İlk Belirtiler ve Takip Önemi
Hemofilinin ilk belirtileri çoğunlukla bebeklerin hareketli hale gelmeye başladığı dönemlerde, yaşamın ilk yılı ile bir buçuk yılı arasında görülür. Doç. Dr. Gündüz, özellikle bu dönemde morarma belirtileri, eklem kanamaları ve diğer kas-iskelet kanama bölgelerinin takibinin önemine işaret ediyor. Çocuklar daha hareketli hale geldikçe, sünnet bölgesi ve ağız yaralanmaları da sık görülen bölgeler arasında yer alıyor.
Hemofili Hastaları İçin Dikkatli Yaşam Şart
Güven Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Gündüz, hemofili hastalarının yaşam tarzlarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Hafif hemofilisi olan bireyler çeşitli aktivitelere katılabilirken, şiddetli hemofilisi olanlar temas gerektiren sporlardan kaçınmalıdır. Ayrıca, bu hastaların kanama durumunu doğru şekilde yönetebilmeleri için bilinçli olmaları gerekmektedir. Doktor kontrollerinin düzenli takip edilmesi, acil durumlarda kanama durdurucu tedbirler ve tıbbi yardımın nasıl sağlanacağı konusunda bilgili olmaları önem taşır. Özellikle ağır ve orta derecede hemofilisi olan hastaların, hemofili takip karnesinde hastanın kimlik bilgileri ile ilacın yazılacağı özel renkteki (turuncu) hemofili reçetesi bulunur. Bu reçete, hematoloji uzmanı, dahiliye veya çocuk uzmanları tarafından yazılmalı ve ilacı veren eczacı tarafından doldurulmalıdır.