Medicana Ataköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Sena Yılmaz, kahvaltıda yapılan yanlış besin seçimlerinin kalp damar sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Medicana Ataköy Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, kahvaltı öğününün sağlıklı besinlerle planlanmasının kalp krizi riskini azaltabileceğine dikkat çekildi.
Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, kahvaltının vücudun enerji ihtiyacını karşılayan en önemli öğünlerden biri olduğunu ifade ederek, bu öğünde tüketilen bazı yiyeceklerde yer alan kimyasalların sağlığı bozabilecek etkiler yaratabileceğini vurguladı. Özellikle kahvaltı ürünlerinde sıkça kullanılan trans yağların, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydeden Yılmaz, “Kahvaltıda tüketilen gevreklerde, poğaçalarda kullanılabilen trans yağlar LDL yani kötü kolesterolü artırırken, HDL yani iyi kolesterolü düşürür. Trans yağlar, damarların daralmasına neden olurken kalp krizini tetikleyebilir” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Sena Yılmaz, kahvaltıda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konunun da tuz tüketimi olduğuna dikkat çekti. “Bazı peynir türlerinde, işlenmiş etlerde bulunan tuza dikkat etmek önem taşımaktadır. Vücuda fazla miktarda alınan sodyum kan basıncını artırarak hipertansiyona neden olabilir. Ayrıca fazla sodyum, vücudun su tutmasına ve damar tıkanıklıklarına da yol açabilmektedir” açıklamasında bulundu. Bunun yanı sıra, reçel tüketiminde de miktar ve içerik konusunda hassas olunması gerektiğini belirtti.
Şeker tüketimi ile ilgili risklere de değinen Yılmaz, fazla şeker tüketiminin kan şekerini hızla yükselterek insülin direncine neden olabileceğini ifade etti. “Fazla miktarda alınan şeker, kan şekerini hızla yükselterek insülin direncine sebebiyet verebilir. Bu durum dolaylı yoldan inme riskini artırabilir” diyen Yılmaz, yapay tatlandırıcıların da bağırsak mikrobiyotasını bozarak inflamasyona yol açabileceğini söyledi.
Kızarmış ürünler hakkında da uyarılarda bulunan Yılmaz, bazı pişirme yöntemleriyle açığa çıkan akrilamid maddesinin hem kanser hem de kalp damar hastalıkları riskini artırabileceğini belirtti. “Yeni yapılan bir araştırmada tip 2 diyabet hastası bireylerin akrilamid içeren gıdaları tüketmesi halinde kalp damar hastalığına yakalanma risklerinin yüksek olduğu görülmüştür” açıklamasını yapan Yılmaz, işlenmiş etlerde bulunan nitrat içeriklerinin de kanserojen bileşiklere dönüşebileceğini ve damar tıkanıklığına yol açabileceğini dile getirdi.
Doğru kahvaltı seçimleriyle sağlığın korunabileceğini belirten Ayça Sena Yılmaz, şu önerilerde bulundu: “Kahvaltıda işlenmemiş ve kızartılmamış besinleri tercih etmek gerekir. Örneğin kızarmış beyaz ekmek yerine taze tam buğday unundan ekmek tüketilebilir. Şekerli besinler yerine besleyiciliği daha iyi olan ürünler tercih edilebilir. Fazla tuzlu peynirler yerine az tuzlu besinler yenebilir. Kahvaltıda omega-3 değeri yüksek olan zeytinyağı, yeşillikler, yumurta, ev yapımı yoğurt, az tuzlu peynir tüketmek sağlıklı bir seçenek olacaktır.”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Sena Yılmaz, kahvaltının yalnızca enerji vermekle kalmadığını, aynı zamanda sağlıklı seçimlerle uzun vadeli bir koruma sağlayabileceğini ifade ederek, doğru besinlerle hazırlanan bir kahvaltının kalp damar sağlığı için kritik bir adım olduğunu hatırlattı.