Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte deepfake dolandırıcılığı yöntemleri de daha karmaşık hale geliyor. Hong Kong polisinin açıklamalarına göre, çok uluslu bir şirkette çalışan bir finans çalışanı, sahte video konferans görüşmesi aracılığıyla şirketin baş mali işler müdürü olarak taklit edilen bir dolandırıcıya tam 25.6 milyon dolar ödedi. Bu olay, derin sahte teknolojisinin kullanılmasıyla gerçekleştirilen sofistike bir dolandırıcılık vakası olarak kaydedildi.
Hong Kong polisinin Cuma günü yaptığı basın toplantısında, kıdemli süperintendent Baron Chan Shun-ching, “Çok kişili video konferansında, görünen herkesin sahte olduğu ortaya çıktı” dedi. Dolandırılan çalışan, şirketin İngiltere merkezli baş mali işler müdüründen geldiği iddia edilen bir mesaj aldıktan sonra şüphelenmeye başladı. Başlangıçta, bu mesajın bir dolandırıcılık e-postası olduğunu düşündü çünkü gizli bir işlem yapılması gerektiğinden bahsediyordu.
Ancak, Chan’a göre, diğer katılımcıların hepsi tanıdığı meslektaşları gibi göründüğü için, çalışan erken şüphelerini bir kenara bıraktı. Görüntülenen herkesin gerçek olduğuna inanarak, çalışan (toplam 200 milyon Hong Kong doları) yaklaşık 25.6 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
Bu olay, son dönemlerde dolandırıcıların insanları para vermek için deepfake teknolojisini kullandığı birkaç örnekten biri olarak kaydedildi. Hong Kong polisi, bu tür dolandırıcılık vakalarıyla bağlantılı olarak altı kişiyi tutukladığını açıkladı.
Chan, “Temmuz ve Eylül arasında, kayıp oldukları bildirilen sekiz Hong Kong kimlik kartı kullanılarak 90 kredi başvurusu ve 54 banka hesabı kaydı yapıldığını” belirtti. En az 20 kez, sahte AI deepfake’ler, kimlik kartlarında resmi bulunan kişileri taklit ederek yüz tanıma programlarını kandırmak için kullanılmış.
Sahte CFO’yu içeren dolandırıcılık olayı, çalışan daha sonra şirketin merkeziyle kontrol ettiğinde ortaya çıktı. Hong Kong polisi, şirketin veya çalışanın adını ve ayrıntılarını açıklamadı.
Dünya çapındaki yetkililer, deepfake teknolojisinin sofistike doğasından ve zararlı amaçlar için kullanılma potansiyelinden giderek daha fazla endişe duyuyor. Ocak ayının sonunda, Amerikalı pop yıldızı Taylor Swift’in pornografik, yapay zeka ürünü görüntüleri sosyal medyada yayıldı ve bu, yapay zeka teknolojisinin neden olduğu potansiyel zararı vurguladı.
Taylor Swift’in sahte görüntüleri sosyal platformlardan kaldırılmadan önce on milyonlarca kez görüntülendi.
Türkiye’de de deepfake teknolojisini kullanan dolandırıcıların olduğu biliniyor. Sosyal medya dolandırıcıları, bu teknolojiyi kullanarak masum insanları kandırarak ciddi mali zararlara neden olabiliyorlar.
Deepfake dolandırıcılığı, ilerleyen teknolojiyle birlikte giderek daha tehlikeli hale geliyor. Bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı dikkatli olmak ve teknolojinin zararlı amaçlarla kullanılmasını önlemek için yetkililer ve kamuoyu arasında daha fazla farkındalık yaratılması gerekmektedir.