Çin merkezli robotik şirketi AgiBot, Kazakistan’da sanayi tesisleri için robot üretimine ve kurulumuna odaklanacak bir ortak girişim kurmayı planlıyor. Şirket, bu girişimin bir parçası olarak yapay zeka çözümleri de sunmayı hedefliyor.

Bu doğrultuda, AgiBot ile Kazakistan Dijital Gelişim, Yenilik ve Havacılık ve Uzay Sanayii Bakanlığı arasında, Dijital Almatı 2025 Forumu sırasında niyet anlaşması imzalandı. 2007 yılında özel sermaye ve girişim sermayesi gelişimini desteklemek amacıyla kurulan Qazaqstan Investment Corporation JSC de projeye dahil olacak.

Girişimin hayata geçirilmesi için AgiBot, Çinli sanayi şirketleriyle sınır ötesi iş birliği konularında uzmanlaşan özel yatırım şirketi EWPartners ile ortaklık yapacak. Şubat 2023’te kurulan AgiBot, genel amaçlı insansı robotların endüstriyel ve ev kullanımı için geliştirilmesi ve üretilmesi alanında faaliyet gösteriyor.

Dijital Almatı 2025 Forumu

Kazakistan, AgiBot’un bölgedeki üretimi yerelleştirmek ve ihracatını genişletmek için seçtiği ilk ülke konumunda. Ortaklık kapsamında, robotların ve robotik sistemlerin eğitimi için bir “veri fabrikası” kurulması planlanıyor. Bu projeye finansman desteğini Qazaqstan Investment Corporation ve EWPartners sağlayacak. Ayrıca, Alem Yapay Zeka Uluslararası Merkezi bünyesinde bir araştırma-geliştirme merkezi ile AgiBot prototiplerinin sergileneceği bir alanın açılması planlanıyor.

Şirket, Kazakistan’daki üniversitelerle de iş birliğine giderek robot montajına yönelik ortak araştırma projeleri geliştirmeyi ve öğrenci eğitimlerine katkı sunmayı amaçlıyor.

Kazakistan Dijital Gelişim, Yenilik ve Havacılık ve Uzay Sanayii Bakanı Zhaslan Madiev, bu ortak girişimin ülkenin robotik sanayisi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Madiev, “Bu anlaşmanın, robot üretiminin Kazakistan’da yerelleştirilmesini kapsıyor olması büyük önem taşıyor. Bu adım, mekanik mühendisliğin umut vadeden dallarından birinde bir üretim tesisinin faaliyete geçmesini sağlayacak. Aynı zamanda yerel uzmanlığı güçlendirecek ve ülke içinde robotik alanında bir yetkinlik merkezi oluşturacak,” dedi.

Kazakistan şu anda 95 ülkeye bilişim ürünleri ve hizmetleri ihraç ediyor. AgiBot’un projeye dahil olmasıyla birlikte ülke, dijital ekonomisine robot ihracatını da ekleyebilir.

Exit mobile version