Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa, Mersin fabrikasında yeni kalsiyum alüminat çimento (CAC) tesisini tamamlayarak global pazarda iddiasını güçlendirdi. 16 ayda yaklaşık 1.5 milyar TL yatırım ile inşa edilen tesiste üretilecek ürünlerin %90’ı dünya pazarlarına ihraç edilecek. Bu yatırımla Çimsa, CAC alanında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri konumuna yükseldi.
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, tesisin açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye’yi geleceğe taşıyacak sıçramayı yapacaksak, dünyadaki malzeme devrimine seyirci kalamayız. Aksine bu devrimin ateşini biz taşımalıyız. Teknoloji gücümüzü, geleceğin malzemelerini yaratmak için kullanmalıyız,” dedi.
Çimsa‘nın Mersin fabrikası, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve CAC üreten tek tesis olarak öne çıkıyor. Yeni CAC tesisiyle kapasitesini iki katına çıkaran Çimsa, bu alanda küresel ölçekte en büyük üç üreticiden biri oldu.
Cenk Alper, Sabancı Holding‘in 1970’lerde odağını sanayiye çevirdiğini belirterek, “Bu dönemden itibaren Sabancı, Türkiye’nin sanayi hamlesinin öncü topluluklarından biri olmuş, sanayi ile özdeşleşmiştir. Dönemin konjonktüründe, Sabancı‘nın hayata geçirdiği yatırımlar, yüksek kalite, küresel düşünme, çağın ötesine odaklanma anlayışının Türkiye’de köklenmesini sağlamış ve Türkiye ekonomisine yeni bir perspektif kazandırmıştır,” dedi. Alper, bugün inovasyonun, teknolojinin ve sürdürülebilirliğin merkezde olduğu dönüşüm sürecinin sanayide de kendini gösterdiğine dikkat çekti.
Çimsa CEO’su Umut Zenar ise açılışta yaptığı konuşmada, “Gri çimento, beyaz çimento ve CAC üreten tek fabrika olan Mersin tesisimizde yeni CAC yatırımıyla üretim kapasitemizi 65 bin tondan 131 bin tona çıkardık. CAC klinkeri üretiminde yıllık kapasiteyi artırarak dünya pazarında üçüncü sıraya yerleştik,” dedi.
Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun ise Çimsa‘nın yapı malzemeleri iş kolunda küresel bir marka olduğunu belirterek, “Buradaki kapasitenin yaklaşık %90’ı dünya pazarlarına ihraç edilecek. Münih‘te açtığımız Sabancı Teknoloji Merkezi de müşterilerimizin talepleri doğrultusunda CAC ailesinde yenilikçi ürünlerin geliştirilmesinde kilit rol oynayacak. Mersin‘deki CAC tesisimiz bu yaklaşımla, ileri malzeme meşalesini farklı kıtalara taşımamızı sağlarken, katma değerli ihracat aracılığıyla da Türkiye ekonomisine büyük katkı sunacak,” ifadelerini kullandı.
Umut Zenar ayrıca CAC’ın bir çimento ürününden çok yapı kimyasalı olduğunu belirterek, “CAC, ileri malzeme teknolojilerinde bizim öncü rolümüzü gösteren önemli bir ürün. Yüksek sıcaklık dayanımı ve hızlı sertleşme özellikleriyle endüstriyel fırınların yapımında, dökümhanelerde metal eritme işlemlerinde ve yangına dayanıklı yapı malzemeleri üretiminde kullanılıyor,” dedi. CAC’in başlıca pazarlarının Avrupa, Kuzey Amerika, Çin ve Hindistan olduğunu da sözlerine ekledi.
Sabancı Holding‘in son üç yılda toplam 89 milyar TL’lik yatırım yaptığını ifade eden Cenk Alper, “Sadece 2023’te yatırımlarımız 51 milyar TL’yi aştı. Banka dışı yatırımlarımızın %25’ini mevcut iş kollarımıza, %75’ini ise enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarına yönlendiriyoruz,” dedi.
Çimsa‘nın 2023 yılı cirosunun 20.5 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Umut Zenar, “Bir önceki yıla göre %72 artışla 3.7 milyar TL FAVÖK ve %37 artışla 3.1 milyar TL net kâra ulaştık. 2023’te konsolide ciromuzun %57’sini döviz cinsinden sağladık ve bu oranı önümüzdeki yıllarda artırmayı hedefliyoruz,” dedi.