Sağlıklı beslenme rutinlerinde önemli bir yer tutan kuruyemişler, çiğ olarak tüketildiklerinde sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Çiğ badem faydaları nelerdir? Çiğ badem neye iyi gelir? Isıl işlem görmeden tüketilen kuruyemişler, içerdikleri yüksek orandaki antioksidan vitaminler ve doğal yağlarla dikkat çekerken, ısıl işlemler sırasında bu değerli bileşenlerin bir kısmını kaybedebilirler.
Çiğ badem faydaları nelerdir?
E vitamini içeren besinler içinde en önemlilerinden biri de çiğ badem. Özellikle E vitamini ve lif açısından zengin olan bu besinler, ısıl işlem gördüklerinde antioksidan özelliklerini yitirir ve sağlıklı yağlar zararlı trans yağlara dönüşebilir. Ayrıca, kavrulmuş kuruyemişlere genellikle tuz eklenir ve bu durum, tüketildiğinde ödem artışına neden olabilir.
Çiğ badem neye iyi gelir?
Çiğ kuruyemişlerin sağlık üzerindeki faydalarından tam olarak yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise fitik asit içeriğidir. Fitik asit, bitki hücrelerinde fosforun depo formu olarak bulunur ve tohumların çimlenme süresi boyunca koruyucu bir rol oynar. Ancak, fitik asit aynı zamanda Kalsiyum, Magnezyum, Çinko ve Demir minerallerinin vücutta emilimini engelleyebilir. Vücutta fitik asidi parçalayacak Fitaz enzimi üretilmediği için, bu asidin oranını azaltmak amacıyla kuruyemişlerin ıslatılması önerilir.
Islatma yöntemi, kuruyemişlerin türüne göre değişik sürelerde tuzlu suda bekletilmesi şeklinde uygulanır. Örneğin; badem ve fındık için 8-12 saat, ceviz için ise 4 saat suda bekletmek, fitik asitten arındırma için uygundur. Bu süre zarfında kuruyemişlerdeki fitik asit oranı azalır ve biyo yararlanım artar.
Kuruyemişlerin sağlıklı olmalarına karşın, yüksek yağ içeriği nedeniyle kilo kontrolü açısından tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kilo verme sürecinde olan bireyler için günlük kuruyemiş tüketimi 10-12 adeti geçmemelidir. Çiğ kuruyemişler, meyve ile veya kahve yanında tüketildiğinde sağlıklı bir ara öğün seçeneği olabilir.
Sağlıklı kuru yemiş tavsiyeleri
Kuruyemişler arasında badem, fındık, kaju, Antep fıstığı, Brezilya cevizi ve ceviz gibi çeşitler öne çıkar. Her biri farklı besin ögeleri içerir ve bu nedenle diyetimize bu çeşitlerin her birinden uygun miktarda dahil etmek sağlık açısından önemlidir.
Son olarak, cevizin suda bekletilip suyunun içilmesiyle ilgili yapılan araştırmalar, bu uygulamanın popüler inanışın aksine kolesterol düşürücü bir etki göstermediğini ortaya koymuştur. Aslında, suda bekletilen kuruyemişler, suya yararlı minerallerin emilimini azaltan fitik asit bırakırlar. Bu nedenle, ceviz suyu içmek yerine doğrudan ceviz tüketmek daha faydalıdır.