Almanya’nın Leipzig merkezli lojistik ve intermodal terminal operatörü CargoBeamer, ABD merkezli yatırım şirketi Orion Infrastructure Capital (OIC)‘den 65 milyon euroya kadar uzanan bir sermaye ve borç finansmanı sağladı. Şirket, bu yatırımla Avrupa’da karayolu taşımacılığından demiryoluna geçişi hızlandırmayı amaçlıyor.
Bu son finansman turu, şirketin 2024 yılında mevcut bir hissedardan aldığı 50 milyon euro ve Almanya ile İsviçre ulaştırma otoritelerinden kazandığı 90 milyon euroluk hibeyi takip ediyor. Son bir yılda toplam 205 milyon euro kaynak sağlayan CargoBeamer, bu bütçeyi demiryolu taşımacılığı projelerini genişletmek üzere kullanacak.
Orion Infrastructure Capital‘ın Yatırım Ortağı ve Altyapı Büyüme Direktörü Jeremy Glick, CargoBeamer’ın özel teknolojisinin, lojistik sektöründe maliyet avantajı sağlayan çözümler sunarken karbon salınımını azaltma hedefleriyle uyumlu olduğunu belirtti. “CargoBeamer’ın, Avrupa’da demiryoluna yönelik modal kaymayı sağlayacağına ve yeni intermodal terminalleriyle bu geçişi hızlandıracağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
Bu finansman sürecinde CargoBeamer’a, New York merkezli yatırım bankası Ancoris Capital Partners finansal danışmanlık yaptı.
Otomatik Sistemlerle Hızlı ve Çevreci Lojistik
CargoBeamer, özellikle yarı römorkların hızlı bir şekilde demiryolu taşımacılığına aktarılmasını sağlayan otomatik sistemlerle “karayolu-demiryolu kombinasyonlu taşımacılık” segmentinde faaliyet gösteriyor. Geleneksel vinç terminallerine kıyasla dokuz kat daha hızlı olan bu sistem, yarı römorkları 20 dakikada trenlere aktarabiliyor.
Şirketin şu anda Almanya, İtalya ve Fransa’da aktif operasyonları bulunuyor. Bu model sayesinde dizel kamyonlara kıyasla karbon salınımını yüzde 85 oranında azaltarak hem çevresel fayda sağlıyor hem de otoyollardaki kamyon yoğunluğunu hafifletiyor. Ayrıca, Avrupa genelindeki kamyon şoförü eksikliğine de çözüm sunmayı hedefliyor. CargoBeamer‘ın patentli vagonları, aktarma terminalleri ve lojistik yazılımı, vinçle taşınamayan yarı römorkların demiryolu ile taşınmasını mümkün kılıyor.
Yeni Terminaller ve Büyüme Planları
Yatırım fonunun önemli bir kısmı, Almanya’nın Kaldenkirchen ve İtalya’nın Domodossola kentlerinde yeni intermodal terminallerin inşasında kullanılacak. İnşaatın 2025’te başlaması ve 2026’da tamamlanması planlanıyor. Bu terminaller, 2021’de Fransa’nın Calais kentinde açılan ilk CargoBeamer terminalinin ardından Avrupa’daki ikinci ve üçüncü terminal olacak.
CargoBeamer CEO’su Nicolas Albrecht, OIC ile kurulan bu sermaye ortaklığının, şirketi intermodal taşımacılığın lideri yapacak adımlardan biri olduğunu vurguladı. “OIC, en başından beri Avrupa’da karasal taşımacılığın karbon ayak izini azaltacak modern altyapıyı hayata geçirme konusunda vizyoner bir ortak oldu” dedi. Albrecht, Kaldenkirchen ve Domodossola terminallerinin Avrupa’nın en yoğun intermodal koridorunun uç noktalarında yer almasının, bu geçiş sürecinde stratejik bir avantaj sunduğunu belirtti.
OIC ve Küresel Altyapı Yatırımları
2015 yılında enerji, sürdürülebilirlik ve altyapı alanında uzmanlar tarafından kurulan Orion Infrastructure Capital (OIC), yaklaşık 5 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. New York, Houston ve Londra ofislerinde görev yapan 48 kişilik bir ekip ile OIC, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, atık yönetimi, dijital altyapı, ulaşım ve lojistik alanlarında orta ölçekli işletmelere sermaye sağlıyor.