Canva‘nın kurucu ortağı Cliff Obrecht, kötü işe alımların Canva‘ya zaman kaybettirdiğini ve diğer iş liderlerinin de zayıf performansı ayıklamak için “savaş zamanı” tavrını benimsemeleri gerektiğini belirtti.
Yaklaşık 39 milyar dolar değerindeki Canva, halka arz hazırlıklarını sürdürürken dünya genelinde 4500’den fazla çalışanı bünyesine katmış durumda. Ancak şirket, en düşük performans gösterenlerin işten çıkarılmasına neden olabilecek bir performans ölçeği kullanarak çalışanlarını sıralamaya devam ediyor.
Cliff Obrecht, Sydney merkezli şirketin cömert bir işveren olarak itibar kazanmış olmasına rağmen, haksız işten çıkarma davalarını çözümlediğini ve üst düzey yöneticilerini kaybettiğini belirtti. Sydney’deki olası yatırımcıların karşısında yaptığı açılış konuşmasında, Obrecht, Canva‘nın katı standartlarını bir güç olarak nitelendirdi.
“Birçok şirket, büyük teknoloji şirketlerindeki büyük kesintilerle kendini gösteren bir şekilde, barış zamanında savaş zamanı zihniyetiyle düşünmüyor,” dedi Obrecht. Şirketlerin yeni çalışanları işe aldığında, zayıf performans gösterenlerin genellikle göz ardı edildiğini, zayıf dönemlerde ise daha derin işten çıkarmaların gerektiğini belirtti.
Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri olan Google, Meta ve Amazon, 2021 ile 2023 yılları arasında faiz oranlarının artması ve yapay zeka harcamalarına duyulan ihtiyaç nedeniyle büyük çaplı işten çıkarmalar gerçekleştirdi. Canva ise bu dönemde böyle bir yol izlemedi. Obrecht, “Performans çıtasını yüksek tutmak için sürekli olarak düşük performans gösterenlere bakmalı ve bu kişileri aktif olarak şirketinizden çıkarmalısınız,” dedi.
Canva‘nın yatırımcıları ve liderleri, şirketin önümüzdeki yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde halka arz edilmesinin muhtemel olduğunu ancak henüz bir tarih belirlenmediğini paylaştı. Canva‘nın halka arzı, Avustralya teknoloji piyasası için büyük önem taşıyor çünkü bu halka arzın sektöre büyük miktarda nakit geri döndürme potansiyeli var.
Obrecht, Canva‘nın ünlü eski CEO’su Jack Welch yönetimindeki General Electric gibi çalışanlarını yüzdelik dilimlerle sıralamadığını ve yıllar içinde yaklaşımında bir değişiklik olmadığını söyledi. Obrecht, “Bu, her zaman felsefemizin bir parçası olmuştur,” dedi.
Obrecht, patlama yıllarında girişim sermayedarlarından aldığı tavsiyeleri de kısa bir dille reddetti. Obrecht, “2021’de yatırımcılar daha fazla para alın diyordu,” diye hatırladı. “Pazarlamaya başka bir milyar dolar harcamalısınız, falan filan.”
Canva, bu tavsiyeleri reddetti. Obrecht, “Ortak aklı kullanmalısınız. Parayı saçma şeylere harcamayın. Kârlı büyüme sağlayın,” dedi. Obrecht, çoğu Avustralya şirketinin bu teklifi anladığını ancak ABD‘de endüstri mesajlarının mantığı baltaladığını belirtti. Kötü tavsiyelerde bulunan yatırımcıların isimlerini vermeyi reddetti.
Obrecht‘in bazı ABD teknoloji sektöründeki eleştirileri, Canva‘nın tekrar tekrar Amerikan parası almasını engellemedi. Şirketin önemli erken yatırımcılarından biri, bağlantıları güçlü bir girişim sermayedarı olan Bill Tai idi. Büyük fon yöneticisi Franklin Templeton, Canva‘nın hissedarlar listesinde yer alırken, Amerikan teknoloji devlerinden gelen paraya sahip olan Coatue Management da yatırımcılar arasında bulunuyor.
Obrecht, Canva‘nın her ay 1 milyar kişi tarafından kullanılma hedefini gerçekleştirme konusunda iyimser olduğunu belirtti. Bu hedef, şirketin mevcut kullanıcı tabanının beş katından fazla. Obrecht, Canva‘nın büyüme sütunlarının eğitim pazarında yaygın olarak kullanılan araçları, insan kaynakları ve pazarlama gibi bitişik sektörlere geçişi ve gelişmekte olan pazarlardaki büyümesi olduğunu söyledi.
Ancak Obrecht, yabancı pazarlara nüfuz etme konusunda geniş bir farklılık olduğunu belirtti. Obrecht, İspanya‘da her dokuz kişiden birinin Canva kullandığını, bu sayının sadece bu ülkede 5 milyondan fazla kullanıcıya karşılık geldiğini ve Avustralya‘da da %10 oranında kullanıcıya ulaştıklarını söyledi. Obrecht, “Ama Çin‘de, neredeyse 500 kişiden biri. Hindistan‘da ise bu oran 250 kişide bir,” dedi. “Bu yüzden coğrafyalara odaklanmak gerekiyor.”