Türkiye‘nin önde gelen bulut hizmet sağlayıcılarından Bulutistan, uluslararası pazarda ICT Cloud markası ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Turcorn 100 Programı‘na kabul edilen firma, global ölçekte büyüme hedefleri doğrultusunda, hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli adımlar atıyor. İstanbul‘da düzenlenen bir basın toplantısında Bulutistan Kurucusu ve CEO’su Begim Başlıgil, bulut bilişim sektöründe yaşanan hızlı gelişmeleri ve şirketin büyüme stratejilerini paylaştı.
Başlıgil‘in belirttiğine göre, dünyada dijital dönüşümün hız kazanması, bulut bilişim çözümlerine olan ihtiyacı da artırıyor. 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 600 milyar dolar olan küresel bulut pazarının, 2027 yılında yaklaşık 900 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye‘deki bulut pazarı ise henüz olgunlaşma aşamasında ve büyüklüğü 500 milyon dolar civarında. Başlıgil, bu pazarın birkaç yıl içinde 1 milyar dolar seviyesine ulaşmasını tahmin ettiklerini ifade ediyor.
“Bulutistan’ın ise Türkiye ve Azerbaycan’da kullanılan bir isim. Avrupa pazarında ise ICT Cloud markasıyla faaliyet gösteriyoruz. Bu şirketimiz geçen yıl Almanya’nın Frankfurt şehrinde kuruldu,” diye konuşan Başlıgil, şirketin uluslararası alanda da iddialı olduğunu gösteriyor. Bulutistan, Avrupa’daki faaliyetlerini Almanya, İsviçre, Hollanda ve planlanan yeni merkezler olan Londra ve Dubai üzerinden sürdürmeyi hedefliyor. Başlıgil, “Avrupa pazarında yüzde 100 Türkiye sermayeli yatırımcıyız. Uluslararası gelirlerimizi %200 artırdık. Bununla birlikte değerlerimiz de önemli ölçüde arttı ve şirket değerlememiz unicorn seviyesine yaklaşıyor,” diyerek şirketin finansal başarısını vurguladı.
Teknoloji yatırımlarının önemine değinen Başlıgil, “Türkiye’nin ilacı teknoloji yatırımı yapmak. Yapay zekâ, şu anda sektörün önde gelen trendi,” dedi. Kurumların iş süreçlerinde yapay zekâyı nasıl kullanacaklarını henüz tam olarak bilmedikleri bu dönemde, yapay zekâ danışmanlığına olan ihtiyacın arttığına dikkat çekti.
Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk de yapay zekânın her sektörde nasıl kullanılacağına dair artan ilgiyi belirtti: “Her sektörde insanlar ‘yapay zekâyla ne yapabilirim’ diye sormaya başladı. Özellikle GPU ile donatılmış sunucuları soruyorlar. Çünkü yapay zekâyla çalışabilmesi için mevcuttaki donanım alt yapısı, teknolojisi yetmiyor,” dedi. Gençtürk, ilerleyen zamanlarda şirketlerin yönetim kurullarında bir sandalyenin yapay zekâya ayrılacağını öngörerek, “Çünkü hiç kimse yapay zekânın eriştiği dataya erişemiyor,” şeklinde konuştu.
Bulutistan, global bir teknoloji şirketi olma hedefiyle yola devam ederken, bu süreçte gençler için cazip bir çalışma ortamı yaratmayı da amaçlıyor. Şirket, bulut bilişim çözümleri alanında Türkiye‘de ve dünyada lider konuma gelmeyi hedefliyor.