Sofya, Bulgaristan merkezli BrightCap Ventures, Salı günü yeni fonu Fund II‘nin ilk kapanışını tamamladığını açıkladı. Bu fon, 60 milyon euro hedefliyor ve Avrupa Birliği – NextGenerationEU tarafından finanse ediliyor. Ayrıca, Bulgaristan Hükümeti‘nin Bulgaristan Kurtarma ve Dayanıklılık Planı ve Romanya Hükümeti‘nin Romanya Kurtarma Eşitlik Fonu kapsamında finansal desteği bulunuyor.
BrightCap II, Güneydoğu Avrupa’nın yükselen bölgesindeki girişimcileri desteklemek için kullanılacak. Bu bölge, son yıllarda dünya çapında başarı hikayeleri ile tanınan olağanüstü teknoloji yeteneklerine ev sahipliği yapıyor. BrightCap Ventures‘ın Yönetici Ortağı Georgi Mitov, bu yeni fon hakkında “BrightCap II bizim için heyecan verici bir adım – daha geniş kapsamlı ve ilk fonumuzdan daha büyük ölçekli bir fon. Aynı zamanda, derin teknik bilgiye sahip kurucularla çalışmaya yönelik felsefemiz değişmedi. Bu, fırsatların her yerde göründüğü, ancak kalıcı teknoloji kazananlarının az sayıda inşa edilebildiği yapay zeka çağında bizi sağlam tutuyor” ifadelerini kullandı.
BrightCap‘ın kurucu ekibi, Güneydoğu Avrupa‘daki girişimcilerin Batı Avrupa ve ABD pazarlarına ölçeklenmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Fund II, Güneydoğu Avrupa‘dan küresel ölçekte benzersiz teknoloji şirketlerine yatırım yapmayı hedefliyor. Fonun üç öncelikli sektörü: İşin Geleceği, Dijital Sağlık ve Fintech. İlk yatırımlar 0.4 milyon euro ile 3 milyon euro arasında değişecek ve ön tohum ve tohum aşamalarına odaklanacak.
BrightCap II, Genel Ortakları arasında kadın çoğunluğa sahip nadir VC fonlarından biri. Çeşitli deneyimler, fikirler ve perspektifler, BrightCap‘ın karar alma sürecinin merkezinde yer alıyor. Fon, EIF tarafından yönetilen kamu sermayesini ve yeni ve mevcut bireysel ve kurumsal yatırımcılardan gelen özel sermayenin yüzde 30’undan fazlasını birleştiriyor. Ayrıca, Fund II, Bulgaristan ve Romanya’dan RRF fonlarını çeken ilk VC fonu olma özelliğini taşıyor.
BrightCap Ventures‘ın Yönetici Ortağı Elina Halatcheva, “Bölgemizde ve yurt dışındaki diasporadan inanılmaz girişimcilerle ortaklık yapmaya devam etmekten heyecan duyuyoruz. Fund II’den ilk birkaç yatırım zaten kapanma aşamasında ve nihai hale geldiklerinde neler üzerinde çalıştığımızı paylaşmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.
BrightCap‘ın ilk fonu, LucidLink, Pliant ve Enview gibi dikkat çekici yatırımlarla başarılı oldu. Portföy, 22 yatırımdan 5 başarılı çıkış gerçekleştirdi ve şirketler 150 milyon dolardan fazla ek sermaye topladı.
Ekibe, VMware‘de 16 yıl çalıştıktan sonra tam zamanlı ortak olarak katılan Diana Stefanova, “Teknoloji endüstrisi önemli bir dönemeçte. BrightCap II ile, bölgemizden gelecek nesil kategori tanımlayıcı şirketleri yakalama ve onları başarıya yönlendirme fırsatımız var. Güneydoğu Avrupa‘daki startup’ların işlerini ölçeklendirmeleri ve küresel pazarlara ulaşmaları için teknoloji işletme deneyimimi desteklemek için sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı.
BrightCap Ventures‘ın yeni fonu, Güneydoğu Avrupa‘daki girişimcilere önemli bir destek sağlama potansiyeline sahip ve bölgedeki teknoloji ekosisteminin daha da güçlenmesine katkıda bulunacak.