Borusan EnBW Enerji, Nordex Grup ile imzaladığı anlaşmayla yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını genişletiyor. İki yeni rüzgar enerji santrali projesi için toplam 116 MW’lık türbin tedarik ve bakım sözleşmesi kapsamında, Pelit RES ve Balabanlı RES 2. Kapasite Artışı Projesi öne çıkıyor.

Borusan Grup bünyesinde faaliyet gösteren Borusan EnBW Enerji, Pelit Rüzgar Enerji Santrali için 80 MW kapasiteli ve 108 metre hub yüksekliğine sahip 14 adet N163/5.X türbini; Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali 2. Kapasite Artışı için ise 36 MW kapasiteli 6 adet N163/5.X türbininin teslimat ve kurulumunu üstlenecek. Balabanlı RES’in türbin teslimatları Temmuz 2024’te, Pelit RES’in ise Mart 2025’te başlayacak.

Bu projelerin yıllık ortalama 247 bin ton karbon salımı azaltması ve yaklaşık 169 bin hanenin elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılaması bekleniyor. Tekirdağ’da mevcut olan ve 61,4 MW kurulu güce sahip Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali’nin 36 MW’lık kapasite artışıyla başlayacak süreç, daha sonra Sivas’ta yer alan Pelit Rüzgar Enerji Santrali Projesi için 14 türbinin teslimatı ve kurulumu ile devam edecek.

Borusan EnBW Enerji, ve Nordex Grup’tan Yenilenebilir Enerji Anlaşması

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, projelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Projelerin yatırım tutarı yaklaşık 200 milyon dolar” olduğunu belirtti ve iş birliğinin, sadece teknik yönleriyle kalmadığını, aynı zamanda iklim krizi ile mücadele ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya yaratma çabalarını da gösterdiğini vurguladı. Genel Müdür Yardımcısı Evren Aktaş, Balabanlı Projesi‘nin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde, Pelit Projesi‘nin ise 2025 yılı üçüncü çeyreğinde devreye girmesini beklediklerini duyurdu.

Nordex Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Ender Özatay, yapılan iş birliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve “İki projenin de parçası olmaktan onur duyuyoruz” dedi. Özatay, Nordex‘in Türkiye’deki pazar liderliğine ve rüzgar kurulu gücündeki öncü rolüne dikkat çekti.

Pelit RES için özellikle türbin kanatlarında buzlanmayı önlemek amacıyla “Gelişmiş Buzlanmayı Önleme Sistemi” kullanılacak ve projenin 2025 yılı üçüncü çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Ayrıca, sözleşme 10 yıllık Premium Bakım hizmetini de kapsıyor, bu da Borusan EnBW Enerji‘nin projeleri uzun vadede sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yönetme kapasitesini artırıyor.

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, Borusan EnBW Enerji‘nin tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan portföyü ile Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünde etkin bir rol aldığını belirtti. Mevcut projeler ve tamamlanmakta olan 94 MW’lık hibrit güneş santrali yatırımı ile birlikte şirketin kurulu gücünün 934 MW’a ulaşacağını dile getirdi. Bu adımlarla Borusan EnBW Enerji, yerli, temiz ve yenilenebilir enerji üretimini sürdürmeyi hedefliyor.

Exit mobile version