Üretken yapay zeka sohbet robotlarının yükselişi, insanlara bilgi aramanın yeni ve farklı yollarını sunuyor. Pek çok kişi Google aramalarının kötüleştiğini düşünüyor. Sadece sen değilsin.
Google, onlarca yıldır tek adresli mağaza olmasına rağmen (sonuçta biz genellikle aramaları “googling” olarak adlandırırız) uzun süreli hakimiyeti, “arama motoru optimizasyonu” teknikleriyle desteklenen bir dizi sponsorlu veya spam içerikli bağlantı ve önemsiz içeriği kendine çekti. Bu gerçekten yararlı sonuçların azalmasına neden olur.
Alman araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Google, Bing ve DuckDuckGo’dan elde edilen sonuçların kalitesinin gerçekten de düştüğünü öne sürüyor. Google, üçüncü tarafların ölçümlerine dayanarak sonuçlarının rakiplerinden önemli ölçüde daha kaliteli olduğunu söylüyor.
Artık Google’ın kendisi de dahil olmak üzere üretken yapay zekayla desteklenen sohbet robotları, aramanın işleyişini değiştirmeye hazırlanıyor. Ancak onların da kendi sorunları var: Teknoloji çok yeni olduğu için yapay zeka sohbet robotlarının doğruluğu ve güvenilirliği konusunda endişeler var.
Yapay zeka yöntemini denemek istiyorsanız işte nasıl yapılacağı:
Google kullanıcılarının uzağa bakmasına gerek yok. Şirket geçen yıl Bard olarak bilinen kendi yapay zeka sohbet robotu asistanını piyasaya sürdü, ancak yakın zamanda bu ismi kullanımdan kaldırdı ve onun yerine benzer bir hizmet olan Gemini’yi koydu.
Bard kullanıcıları artık doğrudan masaüstü veya mobil tarayıcılardan erişilebilen Gemini sitesine yönlendiriliyor.
Gemini uygulaması bu ay ABD’de de piyasaya sürüldü ve daha fazla ülke ve dilin “yakında” geleceğini ima eden bir güncelleme bildirimine göre, Britanya, İsviçre ve Avrupa hariç olmak üzere dünya çapında Japonca, Korece ve İngilizce olarak kullanıma sunuluyor.
Google ayrıca, bağlantıları yapay zeka tarafından oluşturulan önemli bilgilerin anlık görüntüsüyle değiştiren “Arama Üretken Deneyimi” adı verilen yeni bir arama teklifini de test ediyor. Ancak bu, deneysel Labs sitesi aracılığıyla kaydolan ABD’li kullanıcılarla sınırlıdır.
Microsoft’un Bing arama motoru, yaklaşık bir yıl boyunca OpenAI’nin ChatGPT teknolojisiyle desteklenen üretken yapay zeka aramaları sağladı; ilk olarak Bing Chat adı altında, şimdi ise Copilot olarak yeniden markalandı.
Bing arama ana sayfasında, arama penceresinin altındaki Sohbet veya Yardımcı Pilot düğmesini tıkladığınızda sorunuzu yazacağınız bir konuşma arayüzü elde edersiniz. Ayrıca bir Copilot uygulaması da var.
Çok sayıda başlangıç yapay zeka arama sitesi ortaya çıktı, ancak bunları bulmak o kadar kolay değil. Standart bir Google araması o kadar da yararlı değil, ancak Copilot ve Bard’da yapılan aramalarda Perplexity, HuggingChat, You.com, Komo, Andi, Phind, Exa ve AskAI dahil olmak üzere birçok isim ortaya çıktı.
Bu hizmetlerin çoğunun ücretsiz sürümleri vardır. Genellikle yapabileceğiniz sorgu sayısını sınırlarlar ancak daha akıllı yapay zeka ve daha fazla özellik sağlayan premium düzeyler sunarlar.
Örneğin Gemini kullanıcıları, “en yetenekli” modeli Ultra 1.0’a erişim sağlayan gelişmiş sürüm için 20 dolar ödeyebiliyor.
Gemini kullanıcılarının Google hesaplarında oturum açması ve en az 13 yaşında (Avrupa veya Kanada’da 18 yaşında) olması gerekir. Copilot kullanıcılarının bir Microsoft hesabında oturum açmalarına gerek yoktur ve hizmete Bing araması veya Copilot ana sayfalarından erişebilirler.
Başlangıç sitelerinin kullanımı büyük ölçüde ücretsizdir ve hesap oluşturulmasını gerektirmez. Birçoğunun ayrıca premium seviyeleri vardır.
Yapay Zeka sorguları, bir dizi anahtar kelime yazmak yerine etkileşimli olmalıdır; örneğin, “Taylor Swift en başarılı kadın müzisyen mi?” veya “Bu yaz Avrupa’da seyahat edilecek güzel yerler nerelerdir?”
Perplexity, “gündelik, doğal dili” kullanmayı tavsiye ediyor Phind, “nedir” veya “nasıl yapılır” gibi sorularla başlayan “tam ve ayrıntılı sorular” sormanın en iyisi olduğunu söylüyor.
Bir cevaptan memnun kalmazsanız, bazı siteler ihtiyaç duyulan bilgilere odaklanmak için takip soruları sormanıza izin verir. Bazıları önerilen veya ilgili soruları verir.
Microsoft’un Copilot’u üç farklı sohbet stili seçmenize olanak tanır: yaratıcı, dengeli veya hassas.
Sponsorlu bağlantılar da dahil olmak üzere bir bağlantı listesi sunan Google arama sonuçlarının aksine, Yapay Zeka sohbet robotları, bazen dipnot olarak birkaç önemli bağlantıyla birlikte bilgilerin okunabilir bir özetini sunar. Cevaplar siteye bağlı olarak – bazen büyük ölçüde – değişecektir.
Avrupa Birliği politikasıyla ilgili bir ayrıntı gibi belirsiz bir gerçeği ararken ortaya çıkabilirler.
Phind.com’dan gelen yanıtlar en okunaklı yanıtlar arasındaydı ve tutarlı bir şekilde anlatım biçiminde sunuldu. Ancak site bazı noktalarda gizemli bir şekilde çevrimdışı oldu.
Basit bir sorguyu test ediyoruz: Şubat ayının ikinci yarısında Londra’da ortalama sıcaklık nedir? — çoğu sitede benzer sonuçlar elde edildi: 7-9 santigrat derece (45-48 Fahrenheit).
Andi garip bir şekilde New York için mevcut hava koşullarını sağladı, ancak daha sonra yapılan başka bir denemede doğru şehri kullandı.
Başka bir araştırma (İngiliz lüks otomobil üreticisi Aston Martin’in CEO’larının isimleri ve görev süreleri) çevrimiçi olarak bulunabilen ancak parçalarının bir araya getirilmesi için biraz çalışma gerektiren bir bilgi.
Çoğu site son on veya yirmi yılın adlarını buldu. AskAI, 1947’den kalma bir listeyi, en iyi üç “yetkili kaynağı”yla birlikte, ancak bağlantı olmadan sundu.
Sohbet robotları, kendine güvenen bir insan tarafından yazılmış gibi görünen yanıtlar ürettikleri için otoriter gibi görünse de, her zaman doğru değildirler. Yapay zeka sohbet robotlarının “halüsinasyonlar” olarak adlandırılan aldatıcı derecede ikna edici yanıtlar sağlamasıyla biliniyor. HuggingChat, “Oluşturulan içerik hatalı veya yanlış olabilir” uyarısında bulunurken Gemini, “insanlar hakkında da dahil olmak üzere yanlış bilgiler görüntüleyebileceğini” söylüyor.
Bu yapay zeka sistemleri, büyük dil modelleri olarak bilinen, web’den toplanan geniş bilgi havuzlarını tarar ve ardından tutarlı yanıtlar bulmak için algoritmalar kullanır, ancak bunların tümü yanıtlara nasıl ulaştıklarını açıklamaz.
Bazı yapay zeka sohbet robotları, algoritmalarının eğitildiği modelleri açıklıyor. Diğerleri çok az ayrıntı veriyor veya hiç ayrıntı vermiyor. En iyi tavsiye, birden fazla deneyip sonuçları karşılaştırmak ve kaynakları her zaman iki kez kontrol etmektir.
Örneğin Komo bir noktada Kanada’nın 1991’deki nüfusunun yaklaşık 1 milyon kişi olduğu konusunda ısrar etti ve ben emin olup olmadığımı sormak için takip etmeme rağmen bu yanlış rakamın arkasında durdu. Rakamın ülkenin yerli halkına ait bir tablodan geldiğini ortaya koyan bir Wikipedia sayfasından alıntı yapıldı. Daha sonra tekrar denediğimde doğru numarayı buldu.
Kaynak: abcnews.go.com