Trendyol, Türkiye merkezli bir elektronik ticaret platformudur. 2010 yılında kurulan ve merkezi İstanbul‘da bulunan Trendyol, Demet Mutlu tarafından başlangıçta sadece giyim ürünleri satışı yapılan bir alışveriş sitesi olarak kurulmuş, zamanla pazar yeri formatına geçerek farklı kategorilerde ürünler sunan çeşitli satıcıları bünyesine katmıştır. Trendyol, Alibaba Group‘un %86,5 oranında hisse sahibi olduğu, ayrıca Demet Mutlu, Evren Üçok, Begüm Tekin ve Zeki Güçlü Kaya gibi isimlerin de hissedar olduğu bir şirkettir. Şirketin internet sitesi trendyol.com‘dur.
Trendyol, Türkiye‘nin ilk “decacorn” şirketi olarak bilinir ve değerlemesi 16,5 milyar dolara ulaşmıştır. Bu statüye ulaşmasında, 2018‘de başlayan ve toplamda 1,5 milyar dolara ulaşan yatırımlar büyük rol oynamıştır. Yatırımcılar arasında Amerika‘dan General Atlantic, Japonya merkezli SoftBank, Berlin merkezli Princeville Capital, Abu Dhabi Varlık Fonu (ADQ) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) gibi büyük isimler bulunmaktadır.
Trendyol, aynı zamanda Trendyol Express ve Trendyol Go gibi alt şirketleriyle lojistik ve yemek ile market teslimatı gibi alanlarda da hizmet vermektedir. Trendyol Tech, şirketin AR-GE merkezi olup, doğal dil işleme, gerçek zamanlı veri analizi, makine öğrenimi gibi teknolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.
Trendyol, 2023 yılında Süper Lig ve TFF 1. Lig‘in sponsorluğunu Spor Toto‘dan devralarak 700 milyon TL sponsorluk ücreti ödemiştir. Bu hareket, şirketin spor endüstrisine olan yatırımlarını göstermektedir.
İkinci el ürün platformu Dolap, 2016 yılında kurulmuş ve 2018’de Trendyol tarafından satın alınmıştır. Bu platform, kullanıcıların kullanmadıkları veya az giydikleri kıyafetleri satışa çıkardıkları, 25 milyon civarında ürün barındıran ve çoğunluğu kadınlardan oluşan 3,5 milyon kayıtlı satıcıya sahip bir pazardır.
Trendyol, uluslararası açılımlarını da sürdürmekte, 2022 yılında Almanya ofisini açmış, 2023 yılında ise Azerbaycan ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman pazarlarına giriş yapmıştır. 2024 yılı itibarıyla Doğu Avrupa pazarlarına da açılan şirket, Romanya, Yunanistan, Macaristan ve Çekya‘da faaliyet göstermeye başlamıştır.
Son olarak, Trendyol hakkında çeşitli iddialar ve cezalar da gündeme gelmiştir. 2021 yılında Rekabet Kurumu tarafından algoritmalarında manipülasyon yapıldığına dair bir soruşturma açılmış ve 2023 yılında sonuçlanan soruşturma neticesinde şirkete 61 milyon Türk Lirası tutarında para cezası verilmiştir. Ayrıca, E-Ticaret Yasası aleyhine haber yapmak amacıyla Cumhuriyet Gazetesi‘ne kayıt dışı para ödendiği iddiaları ortaya atılmış, bu iddialar şirket tarafından reddedilmiştir.