Huawei Technologies Co., Ltd., 1987 yılında eski bir Halk Kurtuluş Ordusu subayı olan Ren Zhengfei tarafından kurulan, merkezi Shenzhen, Guangdong’da bulunan Çin merkezli çok uluslu bir teknoloji şirketidir. Telekom ekipmanları, tüketici elektroniği, akıllı cihazlar ve çeşitli çatı tipi güneş ürünleri tasarlar, geliştirir, üretir ve satar. Huawei, dünyanın en büyük telekom ekipmanları üreticisi olarak 2012’de Ericsson’u geçti ve 2018 ve 2020’de sırasıyla Apple ve Samsung’u geride bırakarak dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi oldu.
Detaylı Bilgi: Huawei Technologies Co., Ltd., Shenzhen, Guangdong merkezli bir Çin teknoloji devi olup, telekom ekipmanları, tüketici elektroniği, akıllı cihazlar ve çeşitli güneş enerjisi ürünleri tasarlar, geliştirir, üretir ve satmaktadır. Şirket, 1987 yılında eski Halk Kurtuluş Ordusu subayı Ren Zhengfei tarafından kuruldu.
Huawei’nin başlangıçta telefon anahtarları üretmeye odaklanmasının ardından, telekomünikasyon ağları kurma, operasyonel ve danışmanlık hizmetleri, tüketici pazarı için iletişim cihazları üretme gibi faaliyetlerle 170’ten fazla ülkede faaliyet gösterir hale geldi. 2012 yılında Ericsson’u geride bırakarak dünyanın en büyük telekom ekipmanları üreticisi haline geldi. Akıllı telefon pazarında da 2018 ve 2020 yıllarında Apple ve Samsung’u geçerek dünyanın en büyük üreticisi oldu.
Huawei’nin yükselişi sırasında, şirketin fikri mülkiyet ihlalleri ile suçlandığı, bu konuda Cisco gibi şirketlerle anlaşmalar yaptığı dönemler oldu. Ayrıca, Huawei’nin Çin hükümeti üzerindeki etkisi, devlet kurumlarından aldığı teşvikler ve finansal destek, özellikle bazı ülkelerde Huawei’nin 5G ağlarına katılımına karşı çıtılmasının ardında yatan nedenler arasında tartışma konusu oldu. Huawei’nin yazılım ve ekipmanlarının Uygur ve Şincan’daki kitlesel gözetimle ilişkilendirilmesi, ABD’nin yaptırımlarını beraberinde getirdi.
Huawei’nin bazı ülkelerde karşılaştığı zorluklar, şirketin ekipmanlarının Çin hükümetinin gözetimi için kullanılabileceği endişelerinden kaynaklanmaktadır. Huawei, eleştirenlerin, özellikle ABD hükümetinin, casusluk iddiaları konusunda somut kanıtlar sunmadığını savunmaktadır. Ancak uzmanlar, Çin’in 2014’te kabul edilen Karşı Casusluk Yasası ve 2017 Ulusal İstihbarat Yasası’nın Huawei gibi şirketleri devlet istihbaratıyla işbirliği yapmaya zorlayabileceğini belirtmektedir.
2019’da ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı ortasında, ABD hükümeti Huawei’nin İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiğini iddia ederek şirketi Amerikan şirketleriyle iş yapmaktan men etti. Bu olayın ardından Huawei, Santa Clara’daki araştırma merkezinde işten çıkarmalara gitti ve 2020’de ABD yaptırımları altında hayatta kalmak için Honor markasını Shenzhen hükümetinin sahibi olduğu bir devlete satmaya karar verdi. 2022 yılında Federal İletişim Komisyonu (FCC), Huawei tarafından üretilen ekipmanın satışını veya ithalatını ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle yasakladı. Diğer ülkeler, Hindistan, Japonya, Beş Göz ülkeleri üyeleri ve on Avrupa Birliği ülkesi de dahil olmak üzere Huawei ürünlerini yasaklamış veya sınırlamıştır.