Araştırmadan sanayi ölçeğine geçiş hedefleniyor
Marvel Fusion, EQT Ventures, Siemens Energy Ventures ve Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) Fonu’nun da katılımıyla 50 milyon euroluk ek destek aldı. Böylece şirketin B Serisi yatırım turundaki toplam finansman 113 milyon euroya ulaştı. Bu yatırımla birlikte EIC Fonu ilk kez bir füzyon girişimine sermaye sağladı. Daha önce yatırım yapan Tengelmann Ventures ve Bayern Kapital de yeni turda yer aldı.
Şirketin edindiği fonun büyük bir bölümü, lazer tabanlı füzyon teknolojisinin geliştirilmesinde kritik rol oynayan yüksek enerjili lazer sistemlerinin ilerletilmesine ayrılacak. Aynı zamanda, laboratuvar düzeyindeki araştırmalardan sanayi ölçekli üretime geçiş süreci de hızlandırılacak.
İş birlikleri ve lazer tesisleri genişliyor
Marvel Fusion, biri Colorado State University ortaklığında geliştirilen olmak üzere iki lazer prototipi üzerinde çalışıyor. 150 milyon dolarlık bu lazer tesisi, füzyon sürecinin doğrulanması açısından önemli bir eşik olacak. Öte yandan, şirket Siemens Energy ile tam entegre bir füzyon enerji santralinin kavramsal tasarımı üzerinde iş birliği yürütüyor.
2019 yılında Münih’te kurulan şirketin kurucuları arasında Georg Korn, Karl-Georg Schlesinger, Moritz von der Linden ve enerji alanında deneyimli girişimci Pasha Shabalin yer alıyor. Şirketin teknik ekibi ise fizikçiler, mühendisler ve lazer teknolojileri konusunda uzman kişilerden oluşuyor.
Enerji güvenliği ve iklim krizine çözüm arayışı
Fosil yakıtların yarattığı çevresel etkiler ve artan enerji maliyetleri karşısında Avrupa, enerji bağımsızlığını sağlamak üzere alternatif çözümler arıyor. Marvel Fusion, füzyon enerjisini ekonomik olarak uygulanabilir hale getirmeyi amaçlıyor. Şirketin lazer destekli yaklaşımı, geleneksel füzyon projelerinde yaşanan teknik zorlukların önüne geçmeyi hedefliyor.
Şirket, güneşin enerjisinden ilham alan lazer tabanlı füzyon teknolojisiyle temiz ve sürekli elektrik üretimi sağlamayı hedefliyor. Bu yöntemde, ultra yoğun lazerler kullanılarak küçük yakıt kapsülleri hedefleniyor ve bu sayede füzyon reaksiyonu tetikleniyor. Geleneksel ITER benzeri manyetik alanla tutulan sistemlerin aksine, Marvel Fusion’ın yöntemi daha kompakt ve ölçeklenebilir bir yapı sunuyor.
Rekabet küresel ölçekte kızışıyor
Füzyon enerjisinde öne çıkan diğer girişimler arasında TAE Technologies, Commonwealth Fusion Systems, Helion Energy ve First Light Fusion gibi şirketler bulunuyor. Helion Energy, kısa süre önce Sam Altman liderliğinde 425 milyon dolarlık yatırım almıştı. Ancak Marvel Fusion, lazer bazlı özgün yaklaşımı sayesinde bu rekabette farklı bir konumda yer alıyor.
Yol haritasında neler var?
Önümüzdeki süreçte şirketin öncelikli hedefleri arasında yüksek enerjili lazer sistemlerinin son testlerinin tamamlanması, Colorado State University ile birlikte lazer test tesisinin devreye alınması ve Siemens Energy ile yürütülen iş birliğinin derinleştirilmesi yer alıyor. En kritik aşama ise füzyon teknolojisinin, tükettiğinden fazla enerji üretme kabiliyetinin gösterilmesi olacak.
Marvel Fusion CEO’su Moritz von der Linden, “EIC Fund, EQT Ventures ve Siemens Energy’yi ortaklarımız arasında görmek, hedeflerimize ulaşmak için önemli bir destek sağladı” ifadesini kullandı.
Siemens Energy yöneticilerinden Juha Pankakoski, Marvel Fusion ile süregelen iş birliklerini sürdüreceklerini ve güvenilir enerjinin geleceği için bu teknolojinin önem taşıdığını vurguladı.
EIC Fund Başkanı Svetoslava Georgieva ise Avrupa’nın stratejik teknolojilerinden biri olarak füzyonun özel sektördeki gelişimini desteklemenin önemine dikkat çekti.
Bu yatırımla birlikte Marvel Fusion, Avrupa’nın enerji dönüşüm sürecinde belirleyici aktörlerden biri olma yolunda ilerliyor.