Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi‘nde faaliyet gösteren Atiker Yazılım, mobil uygulama geliştirme süreçlerini kolaylaştıran yapay zeka destekli yeni platformu Clomosy ile sektörde fark yaratıyor. Atiker Yazılım Genel Müdürü Halil Özhan Sezgin, 2020 yılında başladıkları geliştirme çalışmaları sonucu yakın zamanda kullanıma açtıkları Clomosy ile binlerce kullanıcıya ulaştıklarını belirtiyor.
Halil Özhan Sezgin, “2020’de geliştirme çalışmalarına başladığımız ve yakın zamanda kullanıma açtığımız yapay zeka destekli mobil uygulama geliştirme platformu Clomosy ile kısa sürede binlerce kullanıcıya ulaşmayı başardık. Bu platformla özellikle çok sayıda geliştiricinin bir arada çalıştığı mobil uygulama geliştirme süreçlerini daha da kolay yürütülebilir hale getirmeyi başardık” diye konuştu.

Yazılım sektörünün ekonomik değeri ve yazılım ürünlerinin başarısının altını çizen Atiker Yazılım Genel Müdürü Halil Özhan Sezgin, başarılı bir yazılım ürününün ortaya çıkmasının ciddi zaman ve kaynak gerektirdiğini vurguluyor. Atiker Yazılım olarak uzun süredir Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini belirten Sezgin, bu çalışmalara şimdiye kadar 2 milyon doların üzerinde kaynak ayırdıklarını ve sonuçların bu çabayı hak ettiğini ifade ediyor.
Clomosy platformunun geliştiricilere sunduğu benzersiz özelliklerden biri de, tamamen bu platforma özel geliştirilen programlama dili TRObject. Sezgin‘in belirttiğine göre, TRObject Raspberry Pi entegrasyonu, MQTT protokolü, SQL veritabanları, nesnelerin interneti (IoT) projeleri ve yeni nesil yazılım dilleri ile uyumlu bir şekilde çalışıyor. Atiker Yazılım, TRObject‘in gençler tarafından öğrenilebilmesi amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğiyle Türkiye genelinde birçok şehirde Clomosy eğitim seminerleri düzenliyor. Bu seminerlerde, Konya’dan İzmir’e kadar 200’ün üzerinde okul ve 10 binin üzerinde öğrenciye platformun kullanımı anlatılarak, örnek uygulamalar geliştirilmesine yardımcı olunuyor.
Clomosy platformu, geliştiricilere farklı işletim sistemleri için uyumlu mobil uygulamalar oluşturma imkanı sunuyor. Tek bir kod tabanı kullanarak, geniş bir yelpazedeki cihazlarda çalışabilen uygulamalar geliştirilebiliyor. Atiker Yazılım, platformun daha geniş kitlelerce kullanılması ve akademik anlamda da yer edinmesi için Konya Teknik Üniversitesi ile bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu protokol kapsamında Clomosy ve programlama dili TRObject, önlisans programındaki öğrencilere mobil uygulama geliştirme dersi olarak öğretilmeye başlandı. Sezgin, gelecek yıllarda diğer bölümlerde de ders programına eklenmesi için çalıştıklarını ve gençlerin bu platformu kullanarak, iş yazılımları, e-ticaret çözümleri, mesajlaşma uygulamaları ve çok kullanıcılı oyunlar gibi pek çok mobil çözümü kolaylıkla üretebileceklerini söylüyor.