Türkiye’deki e-ticaret sektörü, her geçen yıl hacmini ve işlem sayısını artırırken, sınır ötesi e-ticaret ise yükselen bir dış ticaret kanalı olarak dikkat çekiyor. Bu bağlamda, Asset Worldwide Express Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Tekin, bir televizyon programında sınır ötesi e-ticaretteki gelişmeleri ve lojistiğin bu alandaki rolünü ele aldı.
Asset Worldwide Express Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Tekin, programda yaptığı açıklamada, “Dünya e-ticareti yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık sınır ötesi ticaret hacmine ulaştık. Son yıllarda ticarette dağıtım kanallarında önemli değişiklikler oldu. Eskiden üreticiden satın alınan ürün ithalatçı tarafından toptancı, perakendeci, bayi ağı ve tüketiciye kadar giden bu 6-7 ayrı dağıtım yeri; şuan üretici ve tüketici tek bir pazaryeri ve platform ile sıfıra düşmüş durumda. Üretici ve tüketici ürünlerini tek bir pazar yerinde bütün işlemlerini tamamlıyor,” ifadelerini kullandı. Bu durumun lojistik sektörüne büyük fırsatlar sunduğunu belirten Tekin, Türkiye‘nin bu pazardan daha fazla pay alması gerektiğini vurguladı.
Lojistik ve dış politikadaki zorluklar
Son dönemlerde Kızıldeniz’deki gerilim ve Yemen’deki Husiler‘in taşıma gemilerine saldırıları gibi lojistikte yaşanan krizler, navlun fiyatlarını etkiliyor. Tekin, bu bağlamda, “Husilerin Yemen’deki saldırılarından sonra navlun fiyatlarında bir artış yaşandı. Gemilerin rotaları değişmek zorunda kaldı ve kargoların transit sürelerinde gecikmeler yaşandı,” dedi. Ayrıca, İsrail‘e ihracat kısıtlamaları gibi dış siyasi politikaların da dış ticaret ve lojistik süreçleri doğrudan etkilediğine dikkat çekti.
Bölgesel liderlik hedefi ve önemli projeler
Tekin, Türkiye‘nin sınır ötesi e-ticarette bölgesel lider olma yolunda ilerlediğini belirterek, “Şu anda yolcu trafiğinde Avrupa’nın en büyüğü olan Frankfurt Havalimanı’nın önüne geçiyoruz. Ben inanıyorum ki sınır ötesi e-ticarette de bölgenin bir numarası olacağız,” şeklinde konuştu. Ayrıca, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı‘nın katılımıyla Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirildiğini ve bu projenin de Türkiye’nin dış ticaret stratejilerinde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
Lojistikte 100 milyar dolarlık pazar
Asset Worldwide Express Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Tekin ayrıca, lojistik sektörünün Türkiye için büyük bir gelir kaynağı olduğunu belirterek, “Lojistikte de hizmet ihracatçıları birliği açısından 100 milyar dolarlık bir pazara sahibiz. Bunun yaklaşık 40 milyar doları lojistik hizmet ihracatı,” dedi. Türkiye‘nin bu alanda hızlı hareket etmesi gerektiğine inandığını ve sınır ötesi e-ticaretin ülke için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Bu açıklamalar, Türkiye‘nin sınır ötesi e-ticaret ve lojistik alanında nasıl bir yol haritası izlediğini ve bölgesel liderlik hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını gözler önüne seriyor.