Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden ASELSAN, 2023 yılını rekor bir başarıyla kapattı. Şirketin enflasyon muhasebesi uygulanarak düzenlenmiş finansal sonuçlarına göre, 2023 yılında bakiye siparişler tarihi bir zirve olan 11 Milyar ABD dolarına ulaştı. Aynı dönemde şirketin yıllık cirosu ise %10’luk bir artışla 73,6 milyar TL‘ye yükseldi.
ASELSAN‘ın sağlam finansal performansı, brüt kârın geçen yılın aynı dönemine göre %13 artış göstermesiyle daha da pekişti. FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) ise %14’lük bir artışla 16 milyar TL‘ye ulaşarak, FAVÖK marjının %22 olarak gerçekleşmesini sağladı. Net kâr da 7,4 milyar TL seviyesine ulaşırken, şirketin öz kaynaklarının aktife oranı %59 olarak kaydedildi.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin yıl sonu finansal sonuçlarını değerlendirirken, Türkiye Yüzyılının simgesi olan 2023 yılında, şirketin ülkeye ve ordusuna birçok yeni ve kritik teknoloji kazandırdığını belirtti. CENK, AKREP ve ALPER Radarları, YENER Mayın Tespit Sistemi, ASELFLIR-400 Kamerası gibi pek çok ürünün ilk defa envantere girdiğini ifade eden Akyol, ASELSAN‘ın oyun değiştirici rol oynayacak birçok üründe son aşamaya geldiğini vurguladı.

2023 yılında 5 Milyar ABD Dolarlık sipariş alarak şirketin bakiye siparişlerinin 11 Milyar ABD dolara ulaştığını belirten ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, aynı zamanda ihracatta da önemli başarılar elde ettiklerini aktardı. Dört ülkeye ilk defa ihracat yapmanın yanı sıra, 20’den fazla ürünü ilk defa ihraç ettiklerini ve özellikle Şili‘de kazanılan tank modernizasyon ihalesiyle ASELSAN‘ın yetkinliğini kanıtladıklarını dile getirdi.
ASELSAN‘ın 2023 yılında, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketleri arasında 47’nci sıraya yükseldiğini vurgulayan Akyol, Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcaması yapan şirketleri arasında başı çektiğini ve çalışan sayısının büyük çoğunluğunun mühendis olmak üzere 10 bin 500’ü geçtiğini belirtti. Yüksek teknolojiyi geliştirmek ve üretmek adına yapılan yatırımların sürekli artırıldığına dikkat çeken Akyol, İleri Malzeme Tesisi, Güdüm Kiti Entegrasyon ve Üretim Tesisi ile Elektronik Harp Üretim ve Entegrasyon Tesisinin faaliyete geçtiğini, ayrıca FLIR kamera sistemleri, hava savunma sistemleri, mikroelektronik ve AESA radar alanları için dört önemli yatırımın daha başlatıldığını söyledi. Bu yatırımların ASELSAN‘ın teknolojik gelişiminde ve üretim kapasitesinde önemli bir rol oynayacağına işaret ediyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Başarılarımız, bizi Türkiye Yüzyılında daha fazlasını yapma yönünde motive ediyor. Güven veren teknolojilerle yaklaşık yarım asırdır ülkemize hizmet etmeyi başardık. Geliştireceğimiz teknolojilerle, Türkiye Yüzyılının en önemli aktörlerinden, Milli Teknoloji Hamlemizin de en değerli paydaşlarından biri olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullanarak, ASELSAN‘ın 2024 yılında da alanında en iyi ürünleri yapmaya, dünyaya ilkleri sunmaya ve ihracat odaklı büyüme stratejisini sürdürmeye devam edeceğini belirtti.
ASELSAN‘ın 2023 yılındaki bu tarihi başarısı, hem Türkiye ekonomisine katkıda bulunması hem de uluslararası alanda Türkiye‘nin savunma sanayii kapasitesinin ve teknolojik yeteneklerinin tanıtılması açısından büyük önem taşıyor. ASELSAN‘ın elde ettiği bu başarılar, şirketin gelecekteki yatırım ve projeleri için sağlam bir temel oluştururken, Türkiye‘nin savunma sanayii ve teknoloji üretimindeki liderliğini de pekiştirmekte.