Gaziantep SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölümü‘nden önemli bir uyarı geldi. Arş. Gör. Ece Erözgür, Ramazan ayı sonrası dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin altını çizdi. Bu süreçte, beslenme düzeninin normale döndürülmesinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Erözgür, yeterli ve dengeli beslenmenin sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel sağlığı da olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti.
“Beslenme düzenimizin eski haline dönmesi için besin tüketimine dikkat etmek gerekir” diyen Arş. Gör. Ece Erözgür, beslenmenin, vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin yeterli miktarda alınıp kullanılması şeklinde tanımlanması gerektiğini ifade etti. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve suyun her birinin farklı görevleri olduğunu ve sağlıklı bir yaşam için bu besin öğelerinin her birinden günlük alınması gereken miktarın bilinmesi gerektiğini belirtti.
Ece Erözgür, “Besin öğelerinin yetersiz alımı durumunda vücut çalışmasında aksamalar olur” diyerek, Ramazan ayında oruç tutan kişilerde görülen enerji alımındaki düşüş ve sıvı tüketiminin azalmasının metabolizma üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine işaret etti. Açlık durumunda vücudun besin öğelerini daha fazla depolamaya çalıştığını ve bu durumun vücut ağırlığında değişikliklere neden olabileceğini ifade etti.

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte bayramda da dengeli ve yeterli beslenmenin önemini vurgulayan Arş. Gör. Ece Erözgür, aşırı yemek tüketiminin sindirim sistemi sorunlarına ve kan şekerinin hızlı yükselmesine yol açabileceğini belirtti. Özellikle diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olanların veya özel beslenme tedavisi gören kişilerin, beslenme düzenlerine bayram süresince de devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bayramda uygulanabilecek beslenme önerilerini de paylaşan Arş. Gör. Ece Erözgür, “Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, yağlı ve ağır besinler tüketilmemeli” dedi ve lif içeriği yüksek besinlerin tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca azalan sıvı tüketiminin telafi edilmesi için günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini, gazlı ve şeker içeriği yüksek içecekler yerine bitki çayları, sade maden suyu ve ayranın tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Tatlı tüketiminde de hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve tatlılarının tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını vurguladı.
SANKO Üniversitesi‘nden gelen bu değerli bilgiler, Ramazan ayı sonrası beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği konusunda önemli ipuçları sunuyor. Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve yeterli beslenmenin önemi bir kez daha hatırlatılmış oldu.