E-ticaret devi Amazon, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarını artırarak net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma taahhüdünü güçlendiriyor. Amazon Türkiye Müdürü Richard Marriott, güneş ve rüzgâr enerjisi projelerine yapılan yatırımların hem operasyonlarına güç sağladığını hem de yerel ekonomilerin büyümesine katkı sağladığını belirtti.
Şirket, 2023 yılında 100’den fazla yeni güneş ve rüzgar enerjisi projesine yatırım yaparak dünyanın en büyük kurumsal yenilenebilir enerji alıcısı unvanını dördüncü kez üst üste elde etti. Amazon’un küresel çapta 500’den fazla rüzgar ve güneş enerjisi projesi bulunuyor. Bu projelerin faaliyete geçmesiyle her yıl 77 bin gigawatt saatten fazla temiz enerji üretilmesi bekleniyor ki bu, ABD’deki 7,2 milyon evin enerji ihtiyacını karşılayacak büyüklükte.
Amazon, 2020’den bu yana diğer tüm şirketlerden daha fazla yenilenebilir enerji satın alarak öne çıkıyor. Şirketin 2025’e kadar operasyonlarını tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediği belirtiliyor. Bu çerçevede geliştirilen projeler, Amazon Web Services (AWS) veri merkezleri, lojistik merkezler, fiziksel mağazalar ve kurumsal ofislerin enerji ihtiyacını karşılayarak aynı zamanda yerel toplumlara temiz enerji kaynakları sağlıyor.
Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, “Temiz enerji kaynaklarına geçiş, karbon emisyonlarını azaltmanın en etkili yollarından biri. Amazon’un 500’den fazla yenilenebilir enerji projesi tamamen faaliyete geçtiğinde, yılda 26,7 milyon tondan fazla karbon emisyonunu ortadan kaldıracak.” açıklamasını yaparak şirketin çevresel sürdürülebilirlik vizyonunu vurguladı.
Amazon’un güneş ve rüzgar santralleri, 2014-2022 döneminde dünya çapında ekonomiye 12 milyar doların üzerinde yatırım yapılmasına katkı sağlamış durumda. Bu ekonomik modelle Amazon, sadece ticaret değil, aynı zamanda eğlence endüstrisi, bulut hizmetleri sağlayıcısı ve filo operatörü gibi farklı sektörlerde de etkin bir rol oynuyor.
Amazon’un yenilenebilir enerji yatırımları, ABD’nin yanı sıra Kanada, Yunanistan ve Güney Kore’deki projelerle birlikte 27 ülkeye ve 20’den fazla ABD eyaletine yayılmış durumda. Bu projeler, Paris Anlaşması’nın 2050’deki karbon-nötr olma hedefinden 10 yıl önce, yani 2040 yılına kadar Amazon’un net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünün bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Amazon Türkiye Müdürü Richard Marriott, “Operasyonlarımızın yüzde 90’ından fazlası şu an yenilenebilir enerji kaynaklarıyla destekleniyor. Ancak işimizin bittiğini söylemek için erken. Yeni projeler ve iklim değişikliğine karşı yenilikçi çözümler bulma konusundaki çabalarımızla, Amazon’un 2025 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşma hedefine daha da yaklaşacağız.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.